Schmitt Pál lemondott

2012.04.02. 22:52

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • a Fidesz-KDNP frakcióülése. Kósa Lajos korábban azt mondta, csak az eljárásrendet beszélik meg, konkrét jelölés nem lesz.

    Korábban fideszes képviselőknek kör-sms-t küldött a frakcióvezetés arra kérve őket, hogy ne hagyják el a fővárost.

    Semjén Zsolt Kontúr Pál Caption:Budapest 2012. április 2.Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese (b4) és Kontúr Pál (Fidesz j) valamint a Fidesz és a KDNP tagjai távoznak a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Semjén Zsolt Kontúr Pál Caption:Budapest 2012. április 2.Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese (b4) és Kontúr Pál (Fidesz j) valamint a Fidesz és a KDNP tagjai távoznak a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Fotó: Kovács Tamás
  • Az LMP-s Jávor Benedek szerint a Fidesz gyors eljárással akarja megtalálni Schmitt Pál utódját. A párt szerint ilyen tempóban nem lehet olyan jelöltet állítani, aki a társadalom egészét tudja képviselni.

  • Balczó Zoltán (Jobbik) szerint Schmitt Pál miatt erodálódott a köztársasági elnöki poszt, ezt csak a közvetlen elnökválasztás hozhatja helyre. A párt szerdán dönt, lesz-e saját jelöltjük a posztra.

  • Mesterházy Attila (MSZP) szerint látszategyeztetés volt az ötpátrti tanácskozás. Kiderült, hogy a Fidesz egyik erős jelöltje Kövér László. Ezt onnan tudják, hogy rákérdeztek, Lázár János pedig megerősítette. Mesterházy szerint pártkatona nem lehet ilyen magas funkcióban. Az MSZP senkit nem ajánlott a posztra az egyeztetésen.

  • Véget ért az ötpárti egyeztetés. Kósa Lajos (Fidesz) elmondta, hogy este 10-kor kezdődik a Fidesz frakcióülése, ahol konkrét nevek nem lesznek, csak az eljárásmódról tárgyalnak.

    A köztársasági elnök személyére Orbán Viktor tesz majd javaslatot, miután kikérte az elnökség és a frakció véleményét.

  • A delegációs teremben megkezdődött az ötpárti egyeztetés. A Fidesztől Lázár János és Kósa Lajos, a KDNP-től Harrach Péter és Rubovszky György, az MSZP-től Mesterházy Attila és Tóbiás József, a Jobbiktól Balczó András és Farkas Gergely, az LMP-től Jávor Benedek vesz részt.

    Elsőként Lázár érkezett meg. Arra a kérdésre, hogy Kövér lesz-e a köztársasági elnök azt felelte: előbb az ellenzéket hallgatják meg, utána állnak elő saját javaslatukkal.

    A megbeszélés különben kötetlennek tűnik, Kósa a két szocialistával érkezett, a KDNP-sek külön jöttek, Mesterházy, Jávor és Lázár pedig egymással beszélgetett, miközben a többiekre vártak.

  • A döntés a Fidesz különböző testületeinek kezében van, mondta Orbán Viktor a a parlament folyosóján, miközben Kövér László ideiglenes köztársasági elnökhöz igyekezett. Azt mondta, nem neki, hanem az elnökségnek és a frakciónak van joga dönteni.

    Orbán Viktor miniszterelnök (j) távozik a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Orbán Viktor miniszterelnök (j) távozik a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Fotó: Kovács Tamás
  • Egy kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta, hogy ő négy lehetséges nevet hallott: Kövér László, Martonyi János, Áder János és Tőkés László. Áder János neve még akkor merült fel, amikor Sólyom után köztársasági elnökjelöltet keresett a Fidesz, és Áder Jánost sajtóhírek szerint Kövér javasolta. A forrás szerint a négy ember közül Kövér a legesélyesebb. Azt mondta, hogy szerinte jövő hétfőn már megválaszthatja a parlament az új jelöltet, akinek a kiléte pár napon belül ki fog derülni. Megjegyezte a képviselő, hogy egyelőre még ők is csak találgatnak, hiszen a Fidesz és a KDNP képviselői még azt sem tudták, hogyan fog végződni Schmitt beszéde, csupán sejtették, hogy ha Orbánt felhívta, akkor meggondolhatta magát.

  • Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője három órakor sajtótájékoztatót tartott. Közölte: a házbizottság úgy döntött, hogy ma este dönt a parlament a lemondás elfogadásáról. Lázár azt mondta: késő este, hét-nyolc óra körül ötpárti egyezetetés lesz az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról. Hozzátette: azért van erre szükség, mert az MSZP Sólyom László korábbi államfőt jelölte, a Jobbik pedig javasolta a köztársasági elnök közvetlen megválasztását. Lázár szerint ezekről a kérdésekről kell beszélni. Azt mondta: meg akarja hallgatni, hogy az MSZP például mivel érvel Sólyom mellett. A további kérdések - például, hogy mikor választhatják meg az új államfőt - elől azzal tért ki, hogy az esti ötpárti egyeztetés után derülhetnek ki új részletek.

Vissza az összes bejegyzéshez