Nyereséges volt tavaly a Fidesz

2012.04.22. 09:37 Módosítva: 2012.04.22. 09:41
A kőbányai vagyonkezelőtől és a Fény utcai piactól is kapott pénzt tavaly a Fidesz, amely alig költött működésre és politikai tevékenységre, és 612 millió forintnyi hitel visszafizetése után is nyereséget termelt tavaly.

1,29 milliárdos bevétellel, 128 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a kormányzó Fidesz, írja az Origo. A Hivatalos Értesítő április 21-i számában megjelent (.pdf) összesítő kimutatás szerint a Fidesz bevételeinek legnagyobb része a költségvetési támogatás, 1,055 milliárd forint folyt be ebből.

Arányaiban ugyan elenyésző, de egyfajta bujtatott költségvetési támogatásként értékelhető, hogy a fidesz öt fővárosi is kapott ötszázezer forintot meghaladó adományt, Rogán Antal belvárosi önkormányzatától például 1,21 millió forintot.

Gazdasági társaságok közül a legbőkezűbben a Patent Holding támogatta a pártot, a részvénytársaság 616 ezer forinttal, a Kft. 1,4 millió forinttal. De kapott pénzt a párt a Fény Utcai Piac Kft.-től és a Kúbányai Vagyonkezelőtől is.

A párt tagjai 143,86 millió forint tagdíjat fizettek, magánszemélyek összesen 36,2 millió forintot adományoztak a pártnak. A legbőkezűbb adakozó a siklósi fideszes Kalmár László volt hárommillió forinttal. Deutsch Tamás, a párt EP-képviselője egymilliót adott, két másik EP-képviselő, Járóka Lívia és Schöpflin György is nevesítve van a jelentésben ötszázezer forintnál nagyobb adományával.

A tavalyi bevételek nagyrészét, 612,6 millió forintot a korábban felhalmozott hitelek visszafizetésére fordították, a párt működési kiadásai csak 280,3 milliót tettek ki. Politikai tevékenységre az elszámolás szerint 86,6 milliót fordítottak, míg "egyéb kiadásból" 168 millió forintnyi akadt.

A Hivatalos Értesítő legfrissebb számában a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Magyar Nemzeti Párt (MNP) pénzügyi beszámolója is megtalálható. A Vajnai Attila vezette kommunistáknak tavaly összesen 4,1 millió forint bevétele és 3,45 millió forint kiadása volt, míg a teljesen ismeretlen MNP-nek beszámolója szerint semmiféle pénzforgalma, se bevétele, se kiadása nem volt.