A szülőknek nem kell egyházi iskola Algyőn

2012.04.23. 16:16
A szülők több mint kétharmada nem akarja, hogy egyházi fenntartásba kerüljön az algyői iskola, így állami fenntartásba kerül. A véleménynyilvánító szavazáson a részvételi arány magasabb volt, mint az önkormányzati választáson. A képviselő-testület szerdán hoz döntést.

Az érintett szülők 67 százaléka, 240 ember nyilvánított véleményt pénteken és szombaton az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola jövőjével kapcsolatban. Az önkormányzat kérdésére, hogy egyetért-e azzal, hogy az intézmény a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába kerüljön, a szavazólapon 69-en (29 százaléknyian) válaszoltak igennel, míg 171-en nemmel, ami a szavazatok 71 százalékát jelenti, azaz erős kétharmadot – írta meg a Délmagyar.

A részvételi arány magasabb volt, mint a 2010-es önkormányzati választáson: akkor a szavazásra jogosult algyőiek 44,96 százaléka élt a jogával, igaz, ez akkor 1949 embert jelentett. Mint azt a lap írja, az eredményt Herczeg József polgármester vásárnap nem akarta kommentálni, mondván, hogy az magáért beszél.

Korábban a képviselőtestület azért hozott elvi döntést az egyházi kézbe adás lehetőségéről, hogy hivatalos eljárásban legyen módja megkérdezni a szülőket arról, hogy mit gondolnak, egyházi vagy állami legyen az intézmény. 2013 januárjától ugyanis mindenképp változás lesz a törvény szerint: ha az egyház az új fenntartó, az önkormányzat azzal köt megállapodást a helyi oktatási hagyományok megőrzéséről, és az ennek érdekében fizetendő önkormányzati hozzájárulásról, ha pedig az állam az új gazda, akkor annak képviselőjével egyezik meg.

Összevont szülői értekezletet tartottak az iskolában, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök megmondta, az egyház akkor tudja vállalni a fenntartást, ha ezt a szülők többsége kéri.

A képviselők a tantestület és az iskolaszék véleményét is kikérve április 25-én, szerdán határoznak "a szülői vélemények figyelembevételével", és – mint ahogy a képviselőtestületnek az algyői honlapon közzé tett nyílt levele fogalmaz: – "társadalmi támogatottság alapján". Ugyanez a nyílt levél rögzíti: „bármilyen fenntartót választ a többség, olyan közoktatási megállapodásban kívánjuk átadni az iskolát, amely a lehető legjobb mértékben garantálja az iskola fejlődését."

Az interneten a szavazásig 22 szülői kérdésre válaszolt a polgármesteri hivatal (összesen öt részletben olvasható az önkormányzati válasz a település honlapján). A legutolsó arra is kitér, miért nem vállalja fel a testület, hogy saját bevételeiből, állami normatíva nélkül működtesse tovább az iskolát. A testület azonban nem akarja, hogy az iparűzésiadó-bevételtől függjön az iskola léte.