Bezárhat öt somogyi vasútállomás

2012.04.30. 22:23

A MÁV-Start megvizsgálta a napi 20-50 fős utasforgalmat bonyolító megállóhelyeket, és az a döntés született, hogy több helyen jövőre már nem áll meg a vonat – írja a sonline.hu. A Somogy megyei hírportál cikke szerint a megállóhelyi racionalizálás áldozatául esik a kapospulai, az attalai, a kaposhomoki és a taszári és a porrogszentkirályi megálló.

Porrogszentkirályon napi 8 utast számoltak, a cég értékesítési adatai alapján csupán napi négy az utasforgalom. Amúgy naponta 23 vonat áll meg itt, ennek csak a megállási díja 15 millió forint, miközben párszázezer forintos a bevétel.

A helyiek azt kérték: lehetőség szerint legyen átmenet, legalább néhány vonat álljon meg, ez különösen a nyári időszakban lenne fontos.

A MÁV-nál komoly takarékossági program indult, idén áprilisban 410 vonatot állítottak le, és bár egyetlen vonalat sem zártak be, csaknem húsz vonalon csak napi két-három vonatpár maradt. Bár dolgozókat nem küldtek el, az intézkedésektől nyolc-tizenötmilliárdos megtakarítást várnak. A vasúttársaság emellett a kedvezményrendszert is átalakítaná, amitől újabb tízmilliárdos nagyságrendű spórolást remél.