Ádert köztársasági elnökké választották

2012.05.02. 09:44

Ma az egykori Bibó szakkollégium utolsó jeles diákja is megkapta a méltó pozíciót: fél 12 előtt nem sokkal a parlament 262 igen szavazattal megválasztotta Áder Jánost köztársasági elnöknek.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Esélyes bevonulásával egyidőben Giró-Szász András kormányszóvivő az alagsori büfé felé vette az irányt slepjével. Az alagsori udvaron kialakított dohányzóban szokás szerint csak fideszesek és jobbikosok dohányoztak, köztük Szabó Erika közigazgatási államtitkár.

  • A Fidesz képviselői szokatlanul fegyelmezetten már elkezdték elfoglalni helyeiket a patkóban. Ellenzéki képviselő egy sincs a teremben, az épületben is csak jobbikosokat láttunk egyelőre.

  • Már egy jobbikos is beült a terembe, ha minden igaz, Hegedűs Tamás, a párt gazdasági szakembere. (A bizonytalanság oka, hogy nagyon homályos a tévé képe a sajtóteremben, ahonnan az ülést követhetjük.)

  • A házelnöki jogkört ideiglenesen gyakorló Lezsák Sándor utoljára lehet ma ebben a szerepben, Áder János megválasztásával, és eskütételével Kövér László már nem lesz ideiglenes köztársasági elnök, és visszaveheti a ház vezetését. Talán ezért is érkezett ilyen pontosan Lezsák, elképzelhető, hogy tízkor elkezdődik az ülés. Megérkezett az LMP, és már vagy három jobbikos is. A szocialisták és a gyurcsányista függetlenek egyelőre távollétükkel tüntetnek.

  • Roy, a volt egri szkinhedvezér alkalomhoz illő, sujtásos fekete mellényt visel. A jobbikosok szeretik az ilyet.

    A Fideszben is akad sújtás (Boldog István)
    A Fideszben is akad sújtás (Boldog István)
    Fotó: Huszti István
  • de csak elkezdődött az ülés. Lezsák egyből Kövér üdvözlésével kezd, az Esélyest és családtagjait csak másodikként köszöntötte, Orbánt harmadikként.

  • Itt van Sólyom László volt köztársasági elnök, Mádl Dalma, a néhai köztársasági elnök neje, az Alkotmánybíróság és a Kúria elnöke és még sokan mások, pl. az egyházak vezetői is.

    Sólyom László a páholyban
    Sólyom László a páholyban
    Fotó: Huszti István
  • Csak köztársasági elnököt választanak a héten, elmarad a plenáris cirkusz. A ház közfelkiáltással kézfelemeléssel elfogadta a napirendet.

  • A képviselők Áder János közül választhatnak köztársasági elnököt. Az eredményt előrejelzi a taps a kormánypárti padsorokból. „Áder János pályafutása egy magyar ember története – kezdett bele az egyetlen jelölt életrajzának ismertetésébe Lezsák ideiglenes házelnök. – Áder János bejárta a rengeteget” – tudtuk még meg, és azt is, hogy Áder megtapasztalta a kemény, kétkezi munkát is.

  • Áder mindig egyenes ember maradt, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel ruháztak fel, tudtuk még meg Lezsáktól. A rábaközi emberek pedig szorgalmasak, és mert Áder rábaközi, szorgalmas.

  • Áder egyetemi felvétele után elvesztette édesapját, ezért az egyetem mellett éjszakai munkát vállalt, hogy eltartsa családját. „Nem a politikában kezdte a pályafutását, a főváros VI. kerületének lakásügyi osztályán dolgozott” – folytatta az életrajz ismertetését Lezsák. Utána az MTA-n dolgozott, de családi gazdálkodással teremtette meg a megélhetés alapjait.

  • Mindig nyitott volt az érvekre és sohasem ijedt meg a vitáktól, mondta még Lezsák Áderről, rendszerváltó politikusaink egyikéről.

  • Áder 1990-től 2009-ig volt országgyűlési képviselő, háromszor nyert egyéniben szülővárosában, Csornán. 1998 és 2002 között házelnök, 2002-2006 között a Fidesz frakcióvezetője volt. „Áder János olyan ember, aki sosem a tisztségre jelentkezik, de higgadtan, nagy körültekintéssel végzi feladatait” – mondta Lezsák. Nagy tapsot kap a bejelentés, hogy Ádernek négy gyereke van nejétől, Herceg Anitától, akivel 27 éve házasok. „Áder János pályafutása egy magyar ember története” – foglalta keretbe beszédét Lezsák.

    Fotó: Huszti István
  • Most a jegyzők ismertetik a titkos szavazás menetét. A képviselőknek negyven percük lesz leadni szavazatukat a Parlament Duna-parti folyosóján, ahol csak képviselők tartózkodhatnak ezalatt. Utána húsz percig számolják a szavazatokat. Szavazni egymást metsző vonalakkal lehet, igennel vagy nemmel.

  • az LMP részvétele az ülésen a veterán parlamenti tudósítók körében. Mint Mile Lajos képviselőtől megtudtuk, a párt nem változtatott elhatározásán. Az ülésen ugyan részt vesznek, a szavazásban viszont nem.

  • jelentette folyosói emberünk. Áder János családja és újságírók gyűrűjében hagyta el páholyát. A sajtó most az elnöki folyosó előtt gyülekezik, de egyelőre csak Lázár János érkezett széles mosollyal.

  • Lezsák Sándor különös tisztelettel köszöntötte a volt köztársasági elnököt, aki vastapsot kapott a kormánypártoktól.

  • 307 képviselő vette fel a szavazólapot, 305-en szavaztak, hárman érvénytelenül. Áderre 262-en szavaztak, azaz megválasztották köztársasági elnöknek.

    Fotó: Huszti István
  • Lezsák már ismertette is az országgyűlés határozatát, mely szerint az Esélyes megnyerte a választást. Áder János a köztársasági elnök. Áder május 10-én veszi át a hatalmat, addig Kövér marad ideiglenesen a köztársasági elnök.

    Fotó: Huszti István
  • Fanfárok hangjára bevonultak a történelmi zászlók, aztán a képviselők a Himnusz eléneklésével kezdték meg az ünnepi aktusok sorát.

  • jellemzően férfikara meglepően jól énekli a Himnuszt.

    Fotó: Huszti István
  • Az éneklés után a megválasztott köztársasági elnök letette az esküt.

    Fotó: Huszti István
  • Az új elnök nagyon határozottan, keményen mondta fel az eskü szövegét, amit az opcionális Isten engem úgy segéljen kitétellel zárt.

    Fotó: Huszti István
  • de előbb még aláírják az esküokmányokat.

  • "Amikor az ember elfogadja a felkérést, hogy Magyarország köztársasági elnöknek jelöljék, mielőtt igent mondana, önmagával és honfitársaival szemben is erkölcsi kötelessége, hogy önvizsgálatot tartson" - kezdte első elnöki beszédét Áder János. Az önvizsgálat minden eddiginél nehezebb feladat elé állította. Ezt az érzést szerinte elődei is ismerik, és már ő is.

  • Áder ezután köszönetet mondott támogatóinak és kritikusainak is, hiszen a bírálat józanságra és mértéktartásra int. A támogatás és a kritika együtt testesíti meg a demokráciát. „Egyetlen dologra kell és érdemes vigyáznunk. Arra, hogy egyetlen pillanatra se feledkezzünk meg róla, mi is a demokrácia” – mondta. A demokrácia pedig vita és egymás tisztelete.

    Fotó: Huszti István
  • "A sokféleséget mindig csak egyetlen apró különbség választja el a széthúzástól" - figyelmeztetett Áder. Ez az apró különbség pedig a tisztelet, vagy annak hiánya. "Meggyőződésem, hogy mi magyarok azzal bizonyíthatjuk életrevalóságunkat, ha mindig a tisztelet hangjával tudjuk megbeszélni közös dolgainkat" - mondta. "Nem mindegy, hogy milyen mintát adunk. Nem mindegy, hogy milyen értéket közvetítünk":

  • Magyarországon ma minden család úgy érezheti, hogy sok méltánytalanság érte. De nem a sérelmek megtorlásán kell gondolkodni, hanem kudarcaink helyretételén. A siker feltétele, hogy elrendezzük tévedéseinket, kudarcainkat. Áder szerint ez semmiképpen nem kíván nagy erőfeszítéseket, csak abba kéne hagyni az igazság relativizálását és a kettős mércével mérést. "Amit önmagunkról gondolunk, olyan lesz országunk. Mert egy országunk van, egy nemzetet alkotunk" - mondta.

    Fotó: Huszti István
  • "Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi, hasznos, mindennapi gondolatokkal kell gyarapítani" - idézte Deákot, majd kortyolt.

Vissza az összes bejegyzéshez