A Közgépnek 2014-re kell megépítenie a tiszai árvíztározót

2012.05.10. 16:21

A tervek szerint 2014 novemberére készül el a Szamos-Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium csütörtökön.

Hétfőn derült ki, hogy a 11 milliárd 528 millió forint értékű beruházás kiviteli terveinek elkészítésére és megépítésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Ke-Víz 21 Zrt., a Kötiviép’B Kft. és Közgép Zrt. alkotta konzorcium nyerte meg. A kivitelezési szerződést már aláírta a nyertesekkel az ajánlatkérő Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Belügyminisztérium szerint a kivitelezésre a szerződéskötés időpontjától számítva 31 hónap áll rendelkezésre, így a műszaki átadás-átvételre 2014 novemberben kerül sor. A tározó beruházás előkészítési munkái a területszerzéssel és a régészettel együtt lezárultak, a kivitelező feladatai a kiviteli tervek készítésével kezdődnek, melyek elkészítése és jóváhagyása folyamatosan zajlik. Az első kiviteli terv jóváhagyása után kezdődhet meg a munka a területen, erre előreláthatólag 2012 nyár végén történik meg.

Az árvizek levezetését és az árapasztást célzó, 126 millió köbméter víz befogadására képes, 50 négyzetkilométer területű vésztározó nyolc környező település - Szamosszeg, Szamoskér, Tunyogmatolcs, Győrtelek, Kocsord, Mátészalka, Ópályi és Nagydobos - közigazgatási területét érinti. A beruházás összesen nyolcszáz ingatlant érint közvetlenül.