Orbán a hét végén beszélget a kormányátalakítás szereplőivel

2012.05.10. 07:47

Orbán Viktor kormányfő a hétvégére magához hívta azokat, akik érintettek a további kormányalakításokban.

A tervezett változásokból egyelőre annyi derült ki, hogy Réthelyi Miklóst az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) élén Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár váltja. Ezt múlt héten csütörtökön jelentett be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Balogot pedig szerdán nevezték ki miniszternek. Szijjártó múlt csütörtökön arról is beszélt, hogy további változások várhatóak a kormányban, részteleket azonban nem árult el.

Hatékonyabb kormányzás

Még áprilisban a Népszabadság írt arról, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Varga Mihály utóda lehet a Miniszterelnökségen, Varga pedig pénzügyminiszter lehet. Lázár helyett Rogán Antal töltheti be a frakcióvezetői posztot. A tervezett változásokat megerősítette az Origo is, azzal a különbséggel, hogy a lap szerint Varga Fellegi Tamástól veszi át az IMF-tárgyalások irányítását. Orbán az átalakításokkal dinamizálni akarja a kormányzat működését: Lázár a habitusa miatt Vargánál valószínűleg aktívabban venne részt a kormányzással járó napi küzdelmekben.

A változásokról azonban a kormánypárti képviselők is csak találgatni tudtak. Ebben – információink szerint – szerepe lehet annak, hogy Orbán eddig mindössze egyszwer beszélt külön-külön az érintettekkel arról, hogy milyen változásokat tervez a kormányban. Így maguk az érintettek sem biztosak abban, hogy pontosan milyen pozícióba kerülnek.

D  TT20101129018
Fotó: Kovács Attila

Egy ismertebb kormánypárti politikus szerint a képviselők a négyszemközti beszélgetéseken főként azt találgatják, hogy Lázár távozása esetén ki lehet a képviselőcsoport új vezetője. A Népszabadság még április végén azt írta, hogy Rogán mellett esélyes lehet a posztra Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is. Kósa kedden a Tv2-bek azt mondta, hogy nem vállalná el a posztot. „Nekem annyira át kellene alakítanom az életemet, hogy nem nagyon tudnám ellátni” a feladatot, és a család sem örülne neki, mondta.

Schmitt miatt csúsztak meg

Orbán eredetileg azt tervezte, hogy jóval hamarabb megtörténik a kormány átalakítása. A frakció egyik befolyásos tagja szerint a kormányfő elképzeléseit az új államfő megválasztása húzta keresztül. Schmitt Pál még április elején mondott le államfői posztjáról. A kormánypárti képviselők még aznap azt valószínűsítették, hogy Kövér László személyében napokon belül meg lehet az új jelölt. Kövér azonban maga helyett Áder Jánost jelölte, aki viszont időt kért, hogy a családjával át tudja beszélni a jelöltséget. Áder végül a múlt héten választotta meg államfőnek a parlament, a hivatalába csütörtökön iktatják be.

Hátráltatja a személycseréket a Népszabadság szerint az is, hogy Varga Mihály hezitál, elfogadja-e a neki felkínált posztot. A lap szerint Vargán múlik, hogy mikor, milyen posztot akar elfoglalni. A lehetséges időpontok között pedig május közepe, június közepe és szeptember merült fel.

Átalakul a humántárca

A minisztercserén kívül további változások várhatók viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az MTI kedden arról írt, hogy várhatóan távozik posztjáról Szászfalvi László egyházügyi államtitkár. Az államtitkárság eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozott, Balog kinevezésével azonban átkerült az Emmihez. A távozás oka az lehet, hogy egyházi körökben túlzásnak találták, hogy a területet átvevő új humánminisztérium vezetője és a szakállamtitkár is református legyen. Az Origó szerint Szászfalvi utóda az ugyancsak KDNP-s, a 2003-tól Brüsszelben dolgozó Hölvényi György lehet.

Távozhat posztjáról Szőcs Géza kulturális államtitkár is. Az információink szerint Szőcs utóda L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke lehet. L. Simon hétfőn erről mindössze annyit mondott: „Majd ha a miniszter letette az esküt, akkor érdemes erről beszélni."