Nem engedték vetkőzni a naturista kempingben a transzszexuálist

2012.05.15. 09:36

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapján a napokban egy új, nemi identitással kapcsolatos eset anonimizált ismertetése jelent meg 2012 legjellemzőbb, egyezséggel zárult ügyei közt. A leírás szerint egy transzszexuális ember fordult a hatósághoz panasszal egy naturista kemping ellen.

Elmondta, hogy még 2011 nyarán igénybe szerette volna venni a kemping szolgáltatásait, de már a recepciónál felszólították arra, hogy törölköző nélkül ne jelenjen meg a fürdő területén. Amint mégis eltávolította magáról a törölközőjét, azonnal kiutasították a kemping területéről. A panaszos állításai bizonyítékaként bemutatta a szolgáltató által kiállított, sztornírozott számlát.

Miután az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) eljárás alá vonta a szolgáltatót, annak képviselője azt állította, hogy nem a nemi identitása miatt utasították ki a panaszost, hanem azért, mert a strandot kizárólag egyesületi tagok használhatják. Bár a kemping kitartott amellett, hogy nem sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét, kijelentette, hogy ha az alkalmazottak magatartása, eljárása sértő vagy megalázó volt a panaszos számára, ha ő így érezte, akkor elnézést kérnek. A panaszos elfogadta a bocsánatkérést, és az ügyet ezzel lezártnak tekintette, olvasható az EBH esetismertetőjében.