Az antifasiszták is elítélik Dániel Péter tettét

2012.05.16. 16:40 Módosítva: 2012.05.16. 16:50

A kereki Horthy-szobor vörös festékkel való leöntésének hírére a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) közleményt adott ki, amiben elítéli a szobor "meggyalázását". Annak ellenére, hogy szerintük Horthy Miklós tevékenysége kifogásolható - felelős a zsidótörvényekért, a magyarországi szélsőjobb megerősödéséért, illetve belehajszolta Magyarországot a második világháborúba - a MEASZ elítéli azt, amit a Horthy-szoborral tettek, ugyanis az antifasiszta megnyilvánulásokat is csak demokratikus keretek között tartják megfelelőnek.

Kevésbé meglepő módon Szilágyi György, a Jobbik képviselője feljelentette a legfőbb ügyésznél Dániel Péter ügyvédet, mert vörös festékkel leöntötte a Horthy-szobrot, amelynek nyakába Tömeggyilkos, háborús bűnös feliratú táblát akasztott. A Jobbik a szoborrongálás kapcsán ismételten fölhívta a kormány figyelmét az OPNI újranyitásának szükségességére, "hogy a jövőbeni károkozások elkerülése végett a szemmel láthatóan mentálisan sérült Dániel Pétert, valamint szellemi példaképét, Gyurcsány Ferencet haladéktalanul be lehessen zárni." - írták közleményükben.

Kerekiben azóta a szobrot leszerelték a talapzatról, és elszállították, de a festéknyomok jól láthatók a talapzaton.

Marton Lajos, Kereki független polgármestere szerdán elmondta, a szoborállítók megpróbálták őrizni az alkotást, ugyanis a felállítás ellen tiltakozó ügyvéd, Dániel Péter korábban kilátásba helyezte a támadást, de annak hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció. A helyszínen megtalálták a festékes dobozt. A rendőrség rögzítette a nyomokat. A Siófoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást rendelt el rongálás gyanúja miatt - tudtuk meg a rendőrségtől.

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István - Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a szoborállítás főszervezője rendőrségi feljelentést tett, és további jogi lépéseket is terveznek.