Vilma
-7 °C
4 °C

Dániel Péter vörösre festette a Horthy-szobrot

2012.05.16. 08:23 Módosítva: 2012-05-16 09:42:57

Vörös festékkel öntötte le a Somogy megyei Kerekiben vasárnap felavatott Horthy-szobrot Dániel Péter ügyvéd. Erről maga az elkövető számolt be a Facebookon, és képeket is közzétett az akcióról.

DPHORTHY
Fotó: Dániel Péter / Facebook

"A Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom képviseletében felavattam a lovastengerész szobrát, azaz átadtam a milliónyi áldozat és mártír »üdvözletét«... Így már korrekt és kifejező az ábrázolás. Bár továbbra is azt vallom, hogy tömeggyilkos háborús bűnösnek nem jár szobor egy demokratikus jogállamban" – írta Dániel Péter, aki már pénteken elárulta, mire készül.

Marton Lajos, Kereki polgármestere azt mondta: a szoborállítók megpróbálták fokozottan őrizni az alkotást a kilátásba helyezett támadás miatt, amelynek hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Szerinte valószínűleg ezután nem sokkal történt az akció. A helyszínen megtalálták a festékes dobozt. A rendőrség rögzítette a nyomokat. Az 570 lakosú település csütörtöki testületi ülésén tárgyalja majd az ügyet, bár többet nemigen tehet, mint hogy polgárőrökkel is megpróbálja óvni a közterületeit, tette hozzá a polgármester.

Horthy Miklós május 13-án felavatott fából faragott szobra jelenleg egy műhely udvarán áll a Somogy megyei Kerekiben.
Horthy Miklós május 13-án felavatott fából faragott szobra jelenleg egy műhely udvarán áll a Somogy megyei Kerekiben.
Fotó: Varga György

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István-Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője közölte, hogy rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek, egyebek között a keletkezett kár miatt. A szobrot ők vették le a talapzatról a rendőri helyszínelés után. A festéket higítóval leszedik róla, helyreállítják, majd hamarosan visszakerül az eredeti helyére. Zetényi-Csukás elképesztonek és egyben elkeserítőnek tartja, hogy ilyen megtörténhetett. "Rendkívül primitív cselekedet, ami minősíti az elkövetőt" – tette hozzá.

A múlt héten a Pest megyei Gyömrőn tüntettek az ellen, hogy a Szabadság teret Horthy Miklós térre nevezzék át.

Az ügyvéd akkor vált ismertté, amikor 2010 nyarán kaszinótojást nyomott szét a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyik kifüggesztett példányán. Tavaly ősszel paradicsomszósszal kente össze a III. kerületi önkormányzat által kihelyezett alkotmányt.

Legutóbb októberben hallatott magáról, amikor "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prostinak" nevezte az 1956-os forradalom után halálra ítélt, 1970-ben szabadult Wittner Máriát. Miután kiderült, hogy igaztalanul vádolta meg a fideszes parlamenti képviselőt, bocsánatot kért, azt mondta, belátta, hogy küzdelmében túllépett egy határt és túlságosan durván fogalmazott egy közszereplővel kapcsolatban. Dániel Pétertől a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció is elhatárolódott.

Dániel Péter megjelent a Szolidaritás március 10-i tüntetésén is, rendezői kártyával a nyakában álldogált a backstage-ben, és feltűnt a színpadon, a kórusban is, amelynek a tagjai később elhatárolódtak tőle, mondván, nem ismerik, senki se hívta színpadra.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!