A szél leplezte le Horthy faszobrát

2012.05.13. 19:17
95 évvel az otrantói csata után Kerekin átadták vitéz nagybányai Horthy Miklós első életnagyságú, egész alakos szobrát. A faszobrot grófok, vitézek, Horthy egykori katonái, gárdisták, motorosok és Fankadeli Feri avatták fel.

"Tessék jönni, gróf úr!" – hallottam valahonnan a hátam mögül, miközben megpróbáltam megtudni, hogy hogyan kötődik Horthy Miklós személye a Somogy megyei Kerekihez, ahol vasárnap délben felavatták az ország első életnagyságú, egész alakos, fából faragott Horthy-szobrát. Pontos választ senki sem tudott adni (még egy vérbeli hajóskapitány sem), de néhányan úgy tudják – köztük egy vitéz, aki a második világháborúban Erdélyben harcolt, és leventekorában még látta Horthyt –, hogy a kormányzó idejárt vadászni.

Indul Horthy nyugdíjas sereggel

Az ünnepség kezdete előtt egy 92 éves bácsi énekelte el szépen a Horthy Miklós katonája vagyok és az A zászlója piros-fehér-zöld katonadalokat. Megtudtuk, hogy Horthy rendőreként szolgált, mielőtt belépett a katonaságba, és hogy gyűlöli az összes kommunistát.

Bár három-négyezer embert vártak, inkább két-háromszázan jöttek el, de biztosan kárpótolta a szervezőket a nemesek nagy aránya. Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke köszöntötte Horthy Évát, a kormányzó rokonát, Károlyi László grófot és feleségét, Kenyeres Erzsébetet (akinek a dédanyja a kormányzó testvére volt), de képviselte magát a kb. 800 fős Horthy Miklós Társaság, a Történelmi Vitézi Rend, a Rákóczi Szövetség, gárdisták (akik elhozták a Jobbik egy nappal korábbi tüntetésén is kifeszített székely zászlót), nemzetőrök, a Jobbik siófoki szervezete, a Gój Motoros Egyesület, határon túliak és Fankadeli Feri is. (Úgy tűnik, hogy ebben a hónapban különösen aktívak a vitézek.)

When it's time to Horthy, we will Horthy hard

A héten Gyömrőn tüntettek az ellen, hogy a Szabadság teret Horthy Miklós térre nevezzék át. Itt nem történt hasonló, Csicsai László alpolgármester elmondta, hogy 2000 óta akartak szobrot állítani, és miután 2010-ben a falu több mint 10 százaléka aláírta, hogy 2011-ben felavathatják a volt kormányzóról elnevezett teret, így tavaly itt adták át az ország második Horthy terét. Hozzátette: ha panasz érkezett volna, nem avattak volna, de mivel nem jött ellenvetés, végül átadták a szobrot. Csicsai tovább védekezve elmondta, hogy az otrantói győzelem emlékére a katonának, és nem a politikusnak állítottak emléket. "Nem tisztünk ítéletet mondani senki felett, mert ítéletet csak az Úr hozhat" – fejezte be.

Az egyik vitéz elmondta: a kormányzó Szent István, IV. Béla és Hunyadi János mellé állítható államférfi. Kifejtette, hogy nem is volt fehérterror, és hogy amikor Rákosi Mátyás azt akarta, hogy adják ki Magyarországnak Horthyt, még Sztálin is felkiáltott, hogy "Azt már nem!". Mint mondta, most azon vannak, hogy Horthy Miklós lovas szobrot kapjon Fóton.

Elfújta a szél

Miközben a 82 éves Knoll Gyula nyugalmazott repülős ezredes – aki állítása szerint 1959-ben UFO-t látott Kaposvár felett – méltatta a kormányzót, a hanyagul letakart faszoborról lefújta az erős szél a fehér lepedőt, így hamarabb megláttuk az egész műalkotást, mint ahogy az tervbe volt véve, de gyorsan letakarták megint. Kiderült, hogy Hende Csaba megígérte, hogy idén Horthy István halálának hetvenedik évfordulója alkalmából könyvkiadások és megemlékezések lesznek, így várható, hogy "liberálbolsevik ellenállás jön". Ekkor hangzott el a második Ady-idézet.

Vitéz Pintér Kornél a Történelmi Vitézi Rendtől elmondta, hogy sokat köszönhetünk a kormányzónak, mert miután szabadkőműves cselszövéssel kirobbant az első világháború, majd kitört a sátáni kommunizmus, ezután pedig a hazánkat kifosztották a románok, végül Horthy tett itt rendet.

Gróf Zichy László arról beszélt, hogy egy mondatban egyetért Heller Ágnessel: "Kulturkampf van". Becslései szerint kb. ötezer ember keni ma Magyarországra a mocskot, ellenük kell fellépni. Ezért is írta meg Kaposvár oldalán a Gyurcsányt és Horthyt összehasonlító bejegyzését, amiben a Horthy-korszakot méltatta az előző két gyalázatos parlamenti ciklussal összevetve.

Horthy a buli

Kücsön Norbert fafaragó arról beszélt röviden, hogy amikor felkérték, hogy készítse el a szobrot, ő gondolkodás nélkül kifaragta, és valóban: a f*szobor nem tűnik különösebben masszívnak, a szabad ég alatt nem biztos, hogy sokáig kibírja az időjárás változását, és a pengeszájú kormányzó arca egy kicsit nőiesre sikerült, de egyébként nincs vele különösebb gond.

Ezután Kőházy "Fankadeli" Feri énekelte el három számát, annak ellenére, hogy a jelenlévő veteránoktól valószínűleg életidegen volt a nemzeti rap. Ezután Varga B. Tamás húzta gitárral az időt az avatás előtti tíz másodpercig tartó egy perces néma csend előtt.

Miután végre Horthy Éva és Csicsai László alpolgármester a Rákóczi induló dallamaira lerántotta a leplet a faszoborról – aminek láttán könnyen megüthet a felismerés, hogy milyen alacsony volt a kormányzó –, Ficsor Gábor református lelkész és Kabai Jenő prior atya is megszentelte azt.

Ezután a meghívott szervezetek elhelyezték a koszorúikat, és akik kértek, kaphattak egy darabot a kereki lepelből.

Már csak az a kérdés, hogy Dániel Péter mikor önti majd le vörös festékkel Horthy Miklós első egész alakos szobrát.