Orvhorgászó halőrt fogtak a rendőrök

2012.06.14. 12:39
Hivatásos halőr volt az egyik férfi, akit szolnoki vízirendőrök tartóztattak le a Tiszán, a kiskörei erőmű alatt, orvhorgászat miatt. 25 kiló harcsát fogtak.

Egy halőrt és egy rendőrt tartóztattak le orvhalászás közben Kiskörén, az erőmű alatt - terjedt el a hír pár napja online horgászkörökben. Hosszú hálóról, szemérmetlen reflektorozásról és óriási zsákmányról szóltak a pletykák. A rendőrség ennél azért kevésbé vad, rendőrmentes, de még így is meghökkentő sztorit erősített meg.

Egy horgász jelentette, hogy az erőmű alatti, tiltott szakaszon csónakos pecásokat lát. Az általános hazai gyakorlatot nézve meglepő volt, hogy a rendőrség azonnal reagált. Nem a helyi, hanem a szolnoki vízirendőrök csaptak le a tolvajokra, mert a helyiek "más szolgálati feladatot láttak el" éppen, bármit is jelentsen ez. Vízirendőrök voltak, de nem csónakból dolgoztak, hanem a parton várták be a férfiakat. (Ez nem tűnik túl praktikus módszernek orvhalászok lebuktatására, mert ha kiszúrják a rendőröket, a vízben tudják hagyni az illegális halászeszközeiket.)

A pletykákat cáfolandó a szolnoki rendőrök leszögezték, hogy csak horgászbotokat találtak a tetteseknél, akik majdnem 25 kilónyi harcsát fogtak. A hivatásos halőr és társa ellen szabálysértés, és nem bűncselekmény miatt indult eljárás. Ez azért lehetséges, mert a zsákmány összértékét 35 ezer forint körülire becsülték a nyomozók, vagyis kilónként 1400 forintra értékelték a harcsákat. Ez nagyjából az élő harcsa feketepiaci kisker- illetve legalis nagykerárának felel meg, ami 1200-1500 forint körül mozog. A tiszított-filézett harcsa kilóját 3500-400 forintért adják boltban.

Mivel az egyik tettes abádszalóki volt, felmerült, hogy nem a keménységükről és brutális büntetéseikről híres Tisza-tavi halőrök egyike volt-e tolvaj. Megkérdeztük a Tisza-tó gazdájától, a Sporthorgász Kht.-től, a válasz: nem az ő emberük a lefülelt halőr.