Rogán: Rendőr kísérhesse a lógós diákot

2012.06.18. 16:16 Módosítva: 2012.06.18. 16:19
Folytatódik az iskolakerülés elleni harc. A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy a párt frakciója javasolja a kormánynak, hogy bővítse a rendőrök jogkörét, hogy azok megállíthassák és visszakísérhessék az iskolába azokat a 14 év alatti fiatalokat, akik lógnak. A Belügyminisztérium ugyanezt szorgalmazva áprilisban készítette elő a rendőrségi és a köznevelési törvény módosítását.

A Fidesz-frakció bővítené a rendőrök hatáskörét, azzal, hogy megállíthassák és visszakísérhessék az iskolába azokat a 14 év alatti fiatalokat, akik iskolaidőben az utcán vannak és iskolai távollétüket nem tudják igazolni – erről Rogán Antal frakcióvezető számolt be hétfői sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal
Rogán Antal
Fotó: Huszti István

A politikus közlése szerint, a képviselőcsoport hosszas vitát folytatott a kérdésről, és végül úgy döntöttek, hogy javasolják a kormánynak, hogy fontolja meg a rendőrök jogkörének bővítését, illetve tegye meg az ezzel kapcsolatos jogszabályelőkészítő lépéseket.

A Belügyminisztérium tervei

Az Index áprilisban írt arról, hogy a pénzmegvonással büntetés és a helyi ifjúságvédelmi razziák után a kormány újabb lépéseket tervez az iskolakerülés ellen.

Akkor a Belügyminisztérium a rendőrségi és a köznevelési törvény módosítását készítette elő: a törvénymódosítás szerint az iskolakerülőket az iskolaőr nem engedné ki az épületből, és ha mégis kijutna, egyenesen az igazgatóhoz vihetné a rendőr, ha „nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozástól engedéllyel maradt távol, vagy arról engedéllyel távozott el”.

Hogy mi számít hitelt érdemlő igazolásnak, a törvény azt is meghatározná: "hitelt érdemlő igazoláson a nevelési-oktatási intézmény, az orvos, valamint a tanköteles tanuló szülője, törvényes képviselője által kiállított igazolást kell érteni.”

Pénzmegvonás és razzia

Az iskolakerülés ellen már a kormányváltás után fellépett a kormány: még 2010 augusztusában bevezették, hogy a lógós diákok családjától meg lehessen vonni az iskoláztatási támogatást. A szociális államtitkárság szerint hatásos volt a fenyegetés, és drasztikusan csökkent az iskolakerülők száma.

A lógós diákokra februárban Nyíregyházán „ifjúságvédelmi razziával” csaptak le. Február 14. és 24 között több iskolakerülő diák ellen is intézkedtek: pályaudvarokban és plázákban csaknem száz diákot ellenőriztek. Sokan nem tudták megmagyarázni az iskolakerülést, vagy azt, hogy orvosi igazolással miért nem otthon lábadoznak a betegségükből. A rendőrök felírták az adataikat, és írásban tájékoztatták iskolájukat a történtekről.