Rengeteg rendőr, minden eddiginél több felvonuló

2012.07.07. 20:17 Módosítva: 2012.07.07. 22:06

Több ezer rendőr védte az idei meleg büszkeség menetét, amin idén lényegesen többen vettek részt, mint tavaly. A szervezők szerint háromezren vonultak végig az Andrássy úton, tehát nagyjából minden felvonulóra juthatott egy rendőr, ha csak készenlétben is. Nagy Szilva, a Budapest Pride egyik szervezője azt mondta: soha nem voltak ennyien a felvonuláson, és sikerként értékelte azt is, hogy a rendőrség korrekt módon biztosította a rendezvényt, a résztvevők biztonságban érezték magukat.

Rengeteg rendőr

Az indulásig az egybegyűltek a Városligeti tó partján felállított színpadon felszólaló aktivistákat és szimpatizánsokat hallgathatták. Sophia in 't Veld, az Európai Parlament LMBT frakcióközi csoportjának egyik, holland alelnöke felszólalásában Budapestet Amszterdammal hasonlította össze. Azt mondta, hogy amíg Amszterdamban 400-500 ezer ember vesz részt a melegfelvonuláson, ami a holland városban egy hatalmas ünnepnek számít, addig Budapesten a rendőrök kordonokkal zárják le az utcákat. A politikus úgy fogalmazott, reméli, hogy a magyar főváros vezetői belátják majd, mennyire fontos, hogy toleráns kép alakuljon ki Budapestről.

A menet végül némi késéssel, fél ötkor indult el a Városligetből a Kossuth térre. A zenés kamionokkal haladó tömeget nagyon sok rendőr védte: az Andrássy út szervízútján végig buszok, kisbuszok és rendőrautók álltak. Az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is kordonnal és rohamrendőrökkel zárták le, felvonultak lovasrendőrök és kutyás egységek is.

A menet először trükkösen nem az Andrássy úton, hanem a Városligeti fasoron indult el. Csak a Bajza utcánál fordultak rá az Andrássyra, feltételezhetően azért, hogy elkerüljék a Hősök terét, ahol délután hatra a Jobbik jelentett be rendezvényt. A melegfelvonuláson az eddigiekkel ellentétben sokkal kevesebb voltak feltűnő ruhában, és a szervezők is azt kérték a részvevőktől, hogy ne provokálják a bekiabáló ellentüntetőket, ne üvöltsenek vissza. Volt azért, aki árpádsávosra festette az arcát az egyik kamionon, volt, aki gárdistaegyenruhát viselt, csak épp rózsaszínűt, és volt, aki rovásírásos üzenetekkel operált.

Tíz embert állítottak elő, de nem volt közük a melegfelvonuláshoz? 

Tíz embert állított elő a rendőrség a Kossuth térről szombaton, de nem a Budapest Pride-dal összefüggésben- közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az előállítottakat garázdasággal, hivatalos személy elleni erőszakkal valamint jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegülés szabálysértésével gyanúsítják.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, valamint a budapesti amerikai nagykövetség több munkatársa is részt vett a szombati Budapest Pride felvonuláson, hogy a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által meghirdetett, a kisebbségi és emberi jogok érvényesülését segítő kezdeményezés részeként támogassák a magyarországi LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösséget. A nagykövet egy ideig a hermetikusan, egy utca mélységben lezárt Andrássy úton a menet élén haladt, kezében szivárványszínű zászlóval. Az amerikai nagykövetség később azt közölte, hogy a jövőben is tartja és keresi a kapcsolatot az LMBT-közösséggel, és bevonja azt a civil társadalomnak nyújtott képzéseibe.

A meleg büszkeség menetének résztvevőivel együtt vonult Józsa István és Szanyi Tibor, az MSZP parlamenti képviselői, valamint Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségének tagja, de ott volt az LMP-s Szabó Rebeka és Scheiring Gábor, illetve Kaufer Virág egykori LMP-s országgyűlési képviselő is.

Ellentüntetők balhéztak

Az első ellentüntetők az Oktogonnál tűntek fel. Itt két tucat fekete ruhás próbálta bekiabálásokkal megzavarni a száz méterrel arrébb elhaladó menetet. A kordonoknál azonban sok szimpatizáns is volt és ők "nácik haza" skandálással válaszoltak a melegellenes bekiabálásokra.

A Deák téren már valamivel több volt a homofób tüntető: a fekete ruhás férfiak a kordonokon is át akartak törni, de a rohamrendőrök pillanatok alatt visszaverték a támadást.

Végül az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén fejeződött be a menet. A Parlament előtt közel háromszáz ellentüntető várta a melegeket, akiket a rendőrség kordonokkal igyekezett elzárni a kiabálóktól. Balhé akkor tört ki, amikor a rohamrendőrök kiemeltek egy fiatal, fekete ruhás fiút, aki horogkeresztes sálat lengetett. A tömeg ekkor a rendőrökre támadt, a kutyákat is be kellett vetni, hogy megfékezzék az indulatokat. Az ellentüntetők között ott volt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki a helyszínen azt mondta: magánemberként ment oda.

Ezután körülbelül egy órán át kisebb-nagyobb incidensek voltak a rendőrök és az ellentüntetők között, legalább négy embert elő is állítottak. Egy férfit akkor tepertek le a rohamrendőrök, amikor nekitámadt egy a melegekkel szimpatizáló férfinak, aki "Azok lesztek, amit tesztek" feliratú transzparenssel sétált be az ellentüntetők közé. A férfit többen leköpték, szidalmazták és megrugdosták, végül a rendőrök menekítették ki a tömegből.

A melegfelvonulás résztvevői eközben a Nyugati felé távoztak, és amikor a rendőrség megnyitotta az Alkotmány utcai kordont, az ellentüntetők nagy része is hazament.

Percről percre a melegfelvonulás>>>