Oszkó: Bajnainak sietnie kell

2012.07.08. 12:19

Bajnai Gordon nem halogathatja sokáig a döntést, hogy visszatér-e a politikába - vélte Oszkó Péter a Népszabadságnak adott interjújában. "Eddig is egyértelműen nyilatkozott ebben az ügyben: azt mondta, még nem döntött. Én nem tanácsolok neki semmit, tudom, hogy egy ilyen helyzetben túl sok is a kéretlen tanács. Azt tudom, hogy nagyon sokáig ezt a stratégiai döntést nem lehet halogatni. Ezt el is szoktam neki mondani" - mondta a volt pénzügyminiszter.

Oszkó azt ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ő maga egyelőre nem fontolgatja a visszatérést. "Én a választások óta egyértelműen fogalmazok és világossá tettem: nem akarok politikai pozíciót vállalni és versengeni a kormányzati szerepekért. Nem mondom, hogy soha nem kívánok többet érdemi kormányzati felelősséget vállalni, de 2014-re ezt a saját életpályámat illetően nem látom aktuálisnak. Akkor szeretek feladatot vállalni, ha tudom, hogy jó munkát végezhetek" - mondta.

A tervekkel kapcsolatban azt is leszögezte, hogy a jövőben nem csak a korábbi Bajnai-kormány személyi állományából felálló alternatívának lenne létjogosultsága. "Nagyon sok alternatívában lehet és kell gondolkodni" - mondta Oszkó Péter.

Oszkó szerint a Fidesznek szinte minden feltétel rendelkezésére állt ahhoz, hogy jól kormányozzon, de nem sikerült neki. "A politikai feltételek megvoltak, a kormányzati képesség, a szellemi muníció viszont nem. Sőt, nem tudtak felülemelkedni a korábbi sérelmeken, megszabadulni a politikai frusztrációiktól" - mondta a volt pénzügyminiszter, aki szerint emiatt  revans-vevő, olykor kicsinyes perpatvarokba belemenő, saját pozícióit kiépítő, a gazdaságot pedig romba döntő kormányzás alakult ki.

"Új politikai elitre van szüksége az országnak. Nem egy-két új emberre, hanem egy új, feltörekvő politikai rétegre" - mondta Oszkó, aki szerint önámítás az az önigazoló narratíva, amelyet jelenleg egyes baloldali pártok megfogalmaznak, miszerint a választók csak egy nagy ellenzéki összefogásra vágynak és utána jöhet a Kánaán, mert az egységgel nem alakul ki magától az értelmes politikai alternatíva is.