A Közgép telephelyéhez láncolták magukat az elempések

2012.07.11. 10:05 Módosítva: 2012.07.11. 20:54
Huszonhat embert, országgyűlési képviselőket és aktivistákat vittek el a rendőrök a Közgép telephelyéről, ahol Nyerges Zsolt és Simicska Lajos ellen tüntettek. Rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés a vád.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Elempés képviselők és aktivisták láncolták le magukat a Közgép Soroksári úti telephelyén, jelentette helyszíni tudósítónk. A parlamenti képviselők és aktivisták kis csoportja szerdán délelőtt bement a telephelyre, melynek udvarán összeláncolták magukat. A rendőrség másfél órával a demonstráció kezdete után érkezett meg a helyszínre.

A kiérkező rendőrök értékelése szerint a tüntetők magánlaksértést követtek el, ezért mindenkit igazoltatnak. A gyanút egy másik rendőr később magánbirtoksértésre módosította.

Nyerges Vonataó

Tudósítónk jelentése szerint "Elég volt az oligarchákból" és "Elég volt" táblákkal demonstráltak, a telephely bejáratánál pedig egy "Nem leszünk Simicska-gyarmat" feliratú molinót feszítettek ki. Vágó Gábor parlamenti képviselő és mikroblogger szóvicces pólóval támad, pólója elején Talicska Lajos, a hátán egy Nyerges Zsolt arcképével díszített nyerges vontató látható. Mindkettő szarvas mikroblogger alkotása. Scheiring Gábor LMP-s képviselő Facebook-adatlapján egy bejegyzésben úgy fogalmaz: "Egyébként valóban: a cél Talicska Lajos és a Nyerges Vontató tolvajlásainak megakadályozása!"

Bevitték őket a rendőrök

Délután két órakor helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy miután többszöri felszólítására sem távoztak a tüntetők, az intézkedő készenlétis rendőrök elvágták a láncukat, majd egyenként elkezdték elszállítani őket a XX.-XXIII. kerületi rendőrkapitányságra.

Fél háromra már az utolsó tüntetőt is elvitték a helyszínről. A rendőrök közölték velük, hogy szabálysértést követtek el. A tüntetők közül a képviselőktől megkérdezték, lemondanak-e mentelmi jogukról, erre mindegyikük igennel válaszolt, bár a szabálysértéseknél a mentelmi jog nem nyújt védelmet. Az Önkormányzat rendkívül gyors volt, ugyanis már meg is hozta a birtokvédelmi határozatot, és kora délután kézbesítette is a rendőrségnek. A kerületi jegyző határozata szerint birtoksértés történt.

A rendőrségen késő délután kezdődtek a kihallgatások, a vád rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés. Úgy tudjuk, Schiffer András ügyvédként a segítségükre sietett, de a rendőrség órákon át nem engedte oda a kapitányságon a tüntetőkhöz az ügyvédeket, arra hivatkozva, hogy túl sok az előállított, és az ügyvédek csak zavarnák az ügymenetet, illetve amúgy sincs szükségük ügyvédre.

Schiffer az Indexnek telefonon arról számolt be, hogy furcsa dolgokat tapasztalnak a rendőrségen, szerinte önkényesen viselkednek velük, ugyanis egy őrtiszt erővel próbálta megakadályozni, hogy Szabó Rebeka közelébe kerüljön, amikor beszélni akart vele. Az LMP ügyvédjeit órákig váratták az őrsön, és nem beszélhettek a letartóztatottakkal, de semmit nem közölnek velük, csak hogy várjanak. Schiffer szerint ez a bánásmód túlmutat az ügyön, sok esetben tapasztalják az ügyvédek, hogy jogellenesen váratják őket más ügyekben is.

Este hat órakor sikerült az ügyvédeknek beszélni a tüntetőkkel, és kiderült, a demonstrálók nem tesznek vallomást, és nem ismerik el a vádban foglaltakat. A tüntetőket este 10 óráig ki kell hallgatniuk a rendőröknek, hiszen csak nyolc óráig tarthatják őket fogva - tudtuk meg a helyszínről.

A demonstráción a párt képviselői közül Jávor Benedek frakcióvezető, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Szilágyi László, Szabó Rebeka, Széll Bernadett, Kukorelly Endre, Vágó Gábor és Dorosz Dávid van jelen, és több aktivista is csatlakozott hozzájuk. Tudósítónk jelentése szerint a demonstráció szervezői gondoskodtak a magukat leláncolók vízellátásáról.

A Közgép vezérigazgatója megbízta Futó Barnabást, a Közgép jogi képviselőjét, hogy  tegyen feljelentést a demonstrálók ellen. Szerinte három bűncselekmény merülhet fel ebben az estben: magánlaksértés, közérdekű üzem tevékenységének megzavarása és személyi szabadság korlátozása. A Közgép részéről Puskár Anett szóvivő visszautasította a politikai támadásokat, és azt mondta, hogy a Közgép minden közbeszerzésen a törvényeket betartva vesz részt. Azt is mondta, hogy nem igaz, amit az LMP-sek mondtak, hogy a Közgép 300 milliárdos közbeszerzést bonyolított le, mert ez az összeg az összes beruházás értéke, amikben nem kizárólag ők vettek részt.

Palotás Gábor, a Közgép munka- és tűzvédelmi igazgatója korábban tájékoztatta is a tüntetőket, hogy megsértik a munkavédelmi törvényt. "A telep területén kívül mutogathatják a tábláikat, de ez balesetveszélyes" - mondta. Tudósítónk leírása szerint a tüntetők a telep bejáratánál, a sorompón túl, az út mentén láncolták le magukat, de az utat magát nem állták el.

Egy felháborodott olvasónk szerint a demonstráció miatt egy kamion - ki tudja miért - nem tudott behajtani a telephelyre, emiatt neki húsz percet kellett állnia a Haraszti úton "a képviselők csodálatos varázslatának következményeként". Állítása szerint a reggel tízkor kezdődő demonstráció miatt késettel munkahelyéről.

Heltai László, az LMP szóvivője azt mondta, hogy a demonstrációval fel akarják hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt élet-halál ura lett Magyarországon, ők irányítják a pénzek elosztását.

A jobboldali sajtó házi politológusa, Boros Bánk Levente az mno.hu-val osztotta meg észrevételét, miszerint "nem ez az első eset, hogy az LMP hasonló eszközökhöz nyúl, korábban egyszer már a Parlament kapujához láncolták magukat egy akciójuk során".

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője még Boros Bánk Leventénél is nagyobb éleslátással rámutatott, hogy az LMP demonstrációja "nyilvánvaló politikai támadás". Selmeczi az LMP XIII. kerületi, központi irodája előtt tartotta sajtótájékoztatóját, amin elszomorítónak mondta, hogy a képviselők akadályozzák egy magyar cég működését.

Az LMP képviselői decemberben a parlament bejáratai előtt láncolták össze magukat.

A Közgépről röviden

A Közgép állami megrendelései miatt az ellenzéki pártok az elmúlt hónapokban többször is támadták a kormányt. Az ellenzék azt kifogásolta, hogy a Fidesz egyik legbefolyásosabb háttéremberének, Simicska Lajosnak az érdekeltségébe tartozó cég egyre több állami és önkormányzati közbeszerzésen nyer. A cég tulajdonosi háttere azonban azt követően vált nyilvánvalóvá, hogy a Népszabadság áprilisban megszerezte azt a nyilatkozatot, amelyet a cég vezérigazgatója tett, hogy a Közgép részt tudjon venni egy közbeszerzési eljáráson.

Az ellenzéki pártok azt is kifogásolták, hogy a cég több korábbi vezetője is magas állami pozícióba került a kormányváltás után: Petykó Zoltán az uniós források elosztását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Baji Csaba pedig a Magyar Villamos Művek vezetője lett. A vállalat éves árbevétele tavaly 56,6 milliárd forint volt, ez jelentős növekedés jelent a 2010-es 48, milliárdhoz képest. A cég nyereségessége is javult: tavalyelőtt 1,9 milliárd forint volt az adózott eredménye, tavaly pedig már 2,9 milliárd, amit osztalékként ki is fizettek a tulajdonosoknak. A Jobbik kezdeményezésére az ellenzéki pártok úgynevezett oligarcha bizottságot akartak létrehozni, amely többek között a Közgép állami megrendeléseit vizsgálta volna, a Fidesz azonban ehhez nem járult hozzá.

A kormánypárti képviselők az ellenzék felvetéseire azt válaszolták, hogy Közgép az előző kormányzati ciklusban is kapott megrendeléséket, ilyen volt például a Margit híd felújítása, ráadásul a külföldi tulajdonú építőipari cégek továbbra is kapnak megbízásokat. Egy ellenzéki képviselő kérdésére Németh Lászlóné fejlesztési miniszter májusban összesítette a cég állami megrendeléseit. Ebből az derült ki, hogy az építőipari beruházások 60 százalékát külföldi tulajdonú cégek valósították meg az elmúlt években, a projektek 40 százalékában pedig magyar szereplők vettek részt. A magyar szereplők közül azonban a megrendelések 17,2 százalékával a Közgép a legerősebb szereplő.