Vádat emeltek Juhász Ferenc ellen

2012.07.13. 10:05 Módosítva: 2012.07.13. 12:35
A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, szocialista országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára ellen.

Keresztes Imre főügyész azt írta: a főügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, melyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László pedig felbujtóként követett el.

A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a Honvédelmi Minisztériumot 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg.

Rossz helyen kopogtatott

A vádirat lényege szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amelyet kedvezményes vételáron 1998-ban megvásárolhatott. Fapál László emellett 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítés céljára munkáltatói kölcsönben is részesült, amelyet 2005-ben visszafizetett. 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, hogy a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön ne jelentsen kizáró körülményt, és így bérlakást kaphasson.

Fapál Lászlónak közigazgatási államtitkárként a vezetői lakásellátás iránti igényét a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, és a jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya időtartamára, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást.

A kérelemről Juhász Ferenc honvédelmi miniszterként még aznap – a jogszabályi rendelkezéseket megszegve – egyedi döntést hozott, amelyben a kizáró körülmények alól a felmentést megadta, és egyben megállapította, hogy Fapál László határozatlan időtartamra kaphat HM-rendelkezésű lakást.

Havi 11 680 forintos bérleti díj

A HM a főváros XIV. kerületében egy 147 négyzetméteres, négy és fél szobás ingatlant vásárolt 65 millió forintért 2005. május 5-én. Még aznap a HM gyorsított eljárásban intézkedett, és – a lakásra 11 680 forintos havi bérleti díjat meghatározva – Fapál Lászlóval határozatlan időtartamú bérleti szerződést kötöttek. 2006. május 10-én Fapál László közigazgatási államtitkárként írásos kérelemmel fordult a miniszterhez, hogy megvenné az általa bérelt HM-rendelkezésű lakást.

A HM Védelemgazdasági Főosztály 2006. június 6-ai, ezzel kapcsolatos javaslatát Fapál Lászlón, mint közigazgatási államtitkáron keresztül terjesztette a miniszter elé. A személyét érintő javaslatot Fapál László az előterjesztés keltezésének napján „Egyetértőleg” terjesztette a miniszter elé, aki azt ugyanazon a napon „Rendben!” felirattal záradékolta.

Fapál László „mindennek eredményeként” 2006. július 4-én kedvezményes vételáron, 22,2 millió forintért vásárolhatta meg a 65,2 millió forintra értékelt ingatlant.

A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy – Fapál László közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat kikerülve, illetve megszegve - Fapál László vételi jogosultja, majd – kedvező vételi feltételekkel – tulajdonosa legyen az állami tulajdonú ingatlannak.

Juhász Ferenc 2002 májusától 2006. június 9-ig volt honvédelmi miniszter, Fapál László pedig 2004. december 10-től 2006. június 30-ig volt a HM közigazgatási államtitkára.

Juhász nem tartja megalapozottnak a vádat

Juhász Ferenc azt mondta: nem tartja megalapozottnak a vádat, mert egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban – Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva – már formailag törvényesnek talált.

„Az ügyészség ráadásul – nyilvánvalóan politikai nyomásra – nem vette figyelembe, hogy van egy honvédelmi törvény és egy a katonák jogállásáról szóló szolgálati törvény” – közölte Juhász Ferenc. Hozzátette: ezek kimondják, hogy a katona állami beosztásba kerülve is katona marad, ami kettős jogállást eredményez. Ilyen esetben az érintettnek kedvezőbb törvényi eljárást kell alkalmazni, a neki kedvezőbb helyzetet kell figyelembe venni – közölte.

Elmondta azt is: az ügyhöz hasonló esetek minisztersége előtt is megtörténtek a tárcánál.