Újabb két lány került agyhártyagyulladás gyanújával kórházba

2012.07.20. 17:49

Két újabb lány került kórházba agyhártyagyulladás (Neisseria meningitidis) gyanúja miatt, de az megbetegedések nincsenek kapcsolatban a kedden meghalt 17 éves fiatal lánnyal, aki megbetegedése előtt Zamárdiban, a Balaton Soundon vett részt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A közlemény szerint július 19-én egy 15 éves lány került kórházba Neisseria meningitidis okozta megbetegedés gyanújával. A laboratóriumi vizsgálat igazolta a baktérium kóroki szerepét. A beteg jelenleg kórházi kezelés alatt áll.

Ugyanazon a napon vettek fel szintén Neisseria meningitidis okozta megbetegedés gyanújával egy 16 éves beteget, a lány közvetlen környezetéből. Az ő esetében a C-típusú Neisseria meningitidis baktérium laboratóriumi vizsgálattal nem volt kimutatható. Mindkét beteg környezetében megtörténtek a járványügyi vizsgálatok, és a velük közeli kapcsolatba került személyek antibiotikus megelőző kezelésben részesültek – közölte az ÁNTSZ.

A két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött a Siófok-Szabadifürdőn, azonban a Zamárdiban megrendezett fesztiválon nem vettek részt. "Az eddigi járványügyi vizsgálatok a 17-én elhunyt személy és a jelenleg kórházi kezelés alatt álló két beteg között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel" – áll a szolgálat közleményében.

Rémhír terjedt

A Facebookon terjedt el az a rémhír, hogy a fesztiválon résztvett fiatal meghalt fertőző agyhártyagyulladásban. Az ÁNTSZ csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy rémhír terjed a közösségi oldalon azzal kapcsolatban, hogy aki részt vett a hétvégi Balaton Sound fesztiválon azonnal menjen el háziorvosához vagy az ÁNTSZ-hez.

Kedden C-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben meghalt egy 17 éves fiatal, aki megbetegedése előtt Zamárdiban, a Balaton Soundon vett részt. Az ÁNTSZ este kiadott közleményében azt írta, hogy a fiatal első tünetei július 16-án, hétfőn budapesti otthonában jelentkeztek. Egy nappal később kórházba szállították, de állapota nagyon gyorsan romlott, és az egészségügyi ellátás ellenére néhány órán belül meghalt. Szerdán mutatták ki a vérmintából a C-típusú meningococcus baktériumot.