Ilyen szerződést kell aláírnia a hallgatóknak

2012.07.26. 15:12
2012-07-26 1516.png

Nyilvánosságra hozták az állami ösztöndíjszerződés mintapéldányát. Az államilag támogatott képzésre besorolt jelentkezők az Oktatási Hivatal oldalán, valamint a Felvi.hu-n keresztül ismerhetik meg a szerződés tartalmát, majd augusztus 15-étől a Felvi.hu "személyes ügyintézés" menüpontjában megtekinthetik a személyes és képzési adataikkal feltöltött, egyedi szerződésüket.

A szerződés pontosan tartalmazza az adott hallgatóra tekintettel folyósítandó állami ösztöndíj mértékét. A besorolt jelentkezőknek magával a szerződésmintával nincs teendőjük, a szerződés eredeti példányait az Oktatási Hivatal eljuttatja a felsőoktatási intézményekhez, azt a beiratkozáskor a felsőoktatási intézményben kell majd aláírniuk a leendő hallgatóknak.

Aki nem írja alá, nem veszik fel államira

Az ösztöndíjszerződés aláírása a beiratkozás előfeltétele ebben a finanszírozási formában, ezért ha a jelentkező nem írja alá, akkor csak önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait – olvasható a tájékoztatóban.

A szeptemberben induló állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvett jelentkezőknek a beiratkozáskor kell aláírniuk az állami ösztöndíjszerződést. Mint írták, az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják a szerződést.

Részösztöndíjat a műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területen, valamint az agrár képzési terület agrárműszaki képzési ágában önköltséges képzésre felvett jelentkezőknek ajánlanak fel.

A szerződés a hallgató és a magyar állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az ebben foglaltak szerint mindkét fél vállal kötelezettségeket. Az állam azt, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj), a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi, és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

A ponthatárokat értékelő szerdai sajtótájékoztatón Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, bíznak abban, hogy szeptemberben mind az 51 ezer felvételiző aláírja a hallgatói szerződést, és "elkötelezik magukat, hogy életük egy bizonyos szakaszában a magyar gazdaság számára is dolgozzanak" – tette hozzá.