no

Bosszúból robbantották ki a diplomabotrányt?

2012.08.08. 07:39
Schmitt Pál plágiumbotránya óta belső háborúskodás folyik a Semmelweis Egyetemen, emiatt indultak vizsgálatok Lasztovicza Jenő fideszes képviselő fiának diplomaszerzése miatt, állította az Indexnek egy ismert fideszes politikus. Kormánypárti politikusok szerint a Fidesz továbbra sem foglalkozik az üggyel, családi belügynek tekintik a feljelentéssel kibukott beavatkozást.

Jelentéktelen, kreált ügynek nevezte a Fidesz szűk vezetésnek egyik tagja azt, hogy július végén rendőrségi és egyetemi vizsgálat is indult Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő fiának diplomaszerzése miatt. A forrás az Indexnek azt mondta, nem számít arra, hogy a Fideszben komolyan foglalkoznának az üggyel. A politikus szerint a Fideszben azután sem változott az ügy megítélése, hogy múlt csütörtökön a Semmelweis Egyetem közölte: felfüggesztik posztjáról a testnevelési kar dékánját, Tóth Miklóst, és a helyettesét, Szalma Lászlót. Lasztovicza fia júliusban ezen a karon szerzett diplomát.

A hvg.hu július 23-án írt arról írt, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karán két diák csak a dékán segítségével tudott lediplomázni. Lasztovicza fia és kollégiumi szobatársa úgy kapott diplomát , hogy együttesen 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz. A lap szerint dékán a saját kódjával igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában. Tóth ezt azzal indokolta, hogy Lasztovicza és diáktársa méltányossági kérelemmel fordultak hozzá, amelyben hiányzó tantárgyaik utólagos elismerését kérvényezték. A kérelemben azt állították, hogy a hiányzó tantárgyak óraszámait a nappali tagozaton korábban többszörösen teljesítették a levelezői óraszámokhoz képest.

Lasztovicza Jenő a Fidesz képviselője (k) telefonál az Országgyűlés plenáris ülésén. Mellette Horváth Zsolt és Talabér Márta olvas előtérben balra Nógrádi Zoltán
Lasztovicza Jenő a Fidesz képviselője (k) telefonál az Országgyűlés plenáris ülésén. Mellette Horváth Zsolt és Talabér Márta olvas előtérben balra Nógrádi Zoltán
Fotó: Kollányi Péter / MTI

A Fidesz belharcról beszél

A Fidesz ismertebb politikusa szerint a kormánypárt azért nem foglalkozik komolyabban az üggyel, mert azt a Semmelweis Egyetemen belüli háborúskodás részének tartják. A forrás ezzel Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök plágiumügyére utalt, részleteket a háborúskodásról viszont nem akart mondani. Schmitt 1992-ben a Semmelweis Egyetem Sporttudományi karának jogelődjén, az 1999-ig önálló Testnevelési Egyetemen szerzett kisdoktori címet.

Kicsoda Tóth és Szalma?

Tóth Miklóst igazából akkor ismerte meg a közvélemény, amikor Schmitt Pál köztársasági elnök kezdettől minimum gyanús plágiumügyének kirobbanása után közleményt adott ki arról, hogy az egyetemnek nincs oka feltételezni, hogy annak idején nem volt megalapozott döntés a kisdoktori cím megadása. Bár a folyamatot Tóthnak nem sikerült megállítania, egy bő hónappal később, a botrány csúcsa táján a korábban Schmitt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották.

Az esetleges látszat ellenére az 51 éves Tóth Miklós nem sport-, hanem orvosi vonalról - kisebb visszalépéssel - érkezett a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának dékáni székébe.

Az 1986-ban diplomázó kardiológus különböző kórházakban töltött be vezető beosztásokat és 2007-ig a Semmelweis Egyetem kardiológiai tanszékének volt tudományos főmunkatársa, majd igazgató-helyettese. Bár az egykori TF majd Testnevelési Egyetem már 2000-ben beolvadt a korábbi Semmelweis Orvostudományi Egyetembe, Tóth csak 2007-ben nyergelt át az intézményen belül sportvonalra, ekkor lett ugyanis a Testnevelési és Sporttudományi Tanszék vezetője, bár egy rövid ideig még pozícióban maradt a kardiológia tanszéken is. 2010 bekerült a MOB orvosbizottságába. 2009 és 11 között az egyetem rektorhelyettese volt, ezután választották meg dékánnak 2011-ben.

A Tóthtal együtt bukó, 54 éves Szalma László dékánhelyettes főnökével ellentétben igazi sztár volt. Máig a nyolcvanas évek világelitjébe tartozó, jóképű távolugró tartja a szabadtéri (830 cm) és a fedettpályás (824 cm) magyar csúcsot. Nyert két fedettpályás EB-aranyat és két ezüstöt, volt VB- és olimpiai negyedik, olimpiai hatodik.

Csúcséveiben alig rendeztek nélküle komoly döntőt Európában. A barcelonai volt az első olimpia, ahol indult, de nem jutott döntőbe, azután visszavonult és versenyszerű golfozással vezetett le. Idén tavasszal bekerült a Magyar Golf Szövetség elnökségébe is. Korán edzősködni kezdett, Barcelonában együtt esett ki tanítványával, Almási Csabával. A tanítást is aktív korában kezdte el, a TF-en nemcsak távol- és hármasugrást, de golfot is oktatott. (Szily László)

A plágiumbotrány kirobbanása után, januárban Tóth Miklós dékán kiállt Schmitt mellett, közleményében úgy fogalmazott: „Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést". Egyik forrásunk szerint a dékánhelyettesi posztra - az országban szinte egyetlenként - doktori cím nélkül kinevezett Szalma László a felesége révén kifejezetten közeli kapcsolatban állt Schmitt Pállal. Az egyetem szenátusa március végén azonban visszavonta a doktori címet, amely Schmitt lemondásához vezetett.

Belső vizsgálat a karon

A belső háborúskodásra utalt egy, a testnevelési kar belső ügyeit jól ismerő másik forrásunk is. Azt állította, hogy dékán és helyettese az elmúlt hónapokban belső vizsgálatokat folytattak le a kar gazdálkodásával kapcsolatban, és állítólag komoly problémákra bukkantak. Tény, hogy néhány hete távoznia kellett a gazdasági igazgatónak, és a közelmúltban egy másik, pénzügyi vonalon dolgozó vezető is kénytelen volt otthagyni az intézményt.

Forrásunk szerint Szalmáék egyértelműen a vizsgálat következményének tartják az őket bemártó névtelen feljelentést. A karon dolgozók szerint ugyanis a most kibukott tanulmányi jegyes machinációk nem voltak ritkák a karon, legfeljebb az, ahogy a Lasztovicza fiának abszolutóriumát intézték, volt "pofátlan". A forrásunk szerint, ha várnak egy félévet a diplomázással, senkinek sem tűnt volna fel a beavatkozás.

Edzőkről beszéltek

Lasztovicza az Országgyűlés sport és turizmusbizottságának alelnöke, az előző parlamenti ciklusban a testület elnöke volt. A bizottság jelenlegi elnöke, a fideszes Szalay Ferenc az Indexnek azt mondta: a Fidesz nem foglalkozik Lasztovicza fiának diplomaszerzésével, mivel azt nem politikai kérdésnek, hanem családi belügynek tekintik. Így többek között a sportbizottság sem tárgyalta meg, ebben azonban szerepet játszik az is, hogy nyáron nem ülésezik a bizottság.

Az Index azon kérdésére, hogy milyen jellegű a kapcsolat a bizottság vezetői és a testnevelési kar irányítói között, Szalay azt felelte: az egyetem és a bizottság együttműködése során szóba kerül az edző-, a testnevelési tanárok képzése, illetve a különböző kutatási kérdések, a bizottságnak azonban nyilvánvalóan nincs beleszólása, hogy mi történjen az egyetemen.

Az ügyben munkatársán keresztül hétfő délelőtt megpróbáltuk elérni Rogán Antal frakcióvezetőt is, a megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ. Lasztovicza korábban az Indexnek azt mondta: az ügy kirobbanása utáni napon levélben tájékoztatta Rogánt. Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz hogyan reagált ügyre, azt felelte: több kormánypárti politikus, köztük a Fidesz felső vezetésének tagjai is felhívták telefonon, és támogatásukról biztosították. Lasztovicza azt azonban nem akarta elárulni, hogy kik hívták fel.

Nem tudni, mit vizsgálnak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság röviddel az üggyel kapcsolatos első híradások megjelenése után közölte: egy névtelen feljelentés alapján közokirat-hamisítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak. A BRFK sajtóosztályán arra a kérdésünkre viszont nem adtak választ, hogy a nyomozás csak az egyetemen történtekre terjed ki, vagy azt is vizsgálják, hogy milyen szerepet játszhatott az ügyben az országgyűlési képviselő.

Szalma titkárságán kedden azt mondták, a felmentett dékán-helyettes megbeszélést tart, ezért nem ér rá, de a kar ügyeivel kapcsolatban egyébként sem kíván nyilatkozni. A sporttudományi kar élére ideiglenesen kinevezett Mandl József, az Indexnek elmondta, hogy a dékán felfüggesztése után nyilatkozatstopot rendeltek el, ezért ő sem beszélhet a részletekről. Az intézményben egyébként nem folytatják tovább a belső vizsgálatot, miután a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Lasztovicza az ügy kirobbanása után tagadta, hogy családja érintett lenne, valamint nehezményezte, hogy a hvg.hu közölte a fia nevét. Néhány nappal később a Napló című Veszprém megyei lapnak arról beszélt, hogy rendszerhiba okozhatta a problémát, szerinte ezért nem értesült az egyetemi ügyintéző időben arról, hogy gond van a hallgatókkal az államvizsga előtt.