Emberrablónak nézték a zánkai Rambót

2012.08.10. 01:03
Még mindig sok a tisztázatlan részlet a kedd hajnali tagyoni lövöldözés ügyében. Nem tudni, miért lőtt rá a két lányra a körzeti megbízott rendőr, aki előzőleg egy polgárőr ismerősével együtt eredt a lányok autójának nyomába még Zánkán. Emberölés kísérlete miatt nyomoz az ügyészség, de őrizetben nem tartanak senkit.

Kedd hajnalban egy szolgálaton kívüli rendőr több lövést adott le a Veszprém megyei Tagyonban, miután egy polgárőrrel egy autó nyomába eredtek. A kocsiban két fiatal nő volt. A lövöldözés helyszíne azért lett Tagyon, mert a két nő ennek a százfős falucskának az egyik udvarába próbált menekülni a zárt kapun át.

Az esetről ellentmondásos hírek jelentek meg. A rendőrség kedden nem kívánta kommentálni a történteket, szerdán viszont a Veszprém Megyei Főügyészség cáfolta, hogy autós üldözés történt volna. A Főügyészség közölte, hogy emberölés kísérlete miatt nyomozás indult a tagyoni körzeti megbízott rendőr ellen.

Csattanások, lövések

A tagyoni Muskátli utca egy részét még csütörtök délután is üvegszilánkok borították. „A 21 hónapos kislányom ablaka mellett lövöldöztek három méterre” – mesélte az Indexnek a lövöldözés helyszíne melletti családi házban lakó Gyarmati Szigeti Viola. A fiatal szomszédnő elmondta, hogy társával kedden hajnali háromkor hatalmas csattanásra ébredtek fel. Ezt később még egy csattanás követte, majd pedig két-három lövés dördült el.

A fiatal nő társa a csattanásra kiszaladt a házból, hogy megnézze, mi történt. Látta, hogy a két nő fekete Fiatja áttörte a szomszéd kapuját, és behajtott az udvarba. Mivel a Muskátli utca a főúttal párhuzamos zsákutca, a lányok csak azután vehették észre, hogy nem tudnak tovább menekülni, miután behajtottak az utcába. Ezért dönthettek úgy, egyéb menekülési út híján, hogy a családi ház udvarába hajtanak. Továbbmenni viszont nem tudtak, a rendőr és a polgárőr pedig elálllták a kaput a saját autójukkal. A második csattanást az okozhatta, hogy a lányok nekimentek a két férfi Ford Mondeójának.

Állítólag nem tudták, hogy rendőr

Még mindannyian az udvaron voltak, amikor a rendőr leadta a lövéseket. A szomszéd nő szerint amikor a társa kiért az utcára, épp hallotta, amikor a rendőr kérdőre vonta a két lányt, miért nem álltak meg autójukkal a rendőröknek. A fiatal nő azt mondta: a lányok védekezését már ő maga is hallotta a nyitott ajtón keresztül. Azt válaszolták a rendőrnek, hogy megijedtek; azt hitték, el akarják rabolni őket.

Ez a válasz azért is hihető, mert a történések eddig ismert részletei alapján nem világos, honnan kellett volna tudniuk a lányoknak, hogy rendőrök akarják megállítani őket. A szomszéd nő szerint a két férfi civil autóval volt, civil ruhában, a rendőr például fekete csuklyás pulóvert és fekete farmert viselt.

Gyarmati Szigeti Viola szerint a helyszínelők a lövöldözés után hamar kiérkeztek, és egészen délután 2-3 óráig dolgoztak. Őt még nem hallgatták ki tanúként a nyomozók, amit kicsit furcsáll. Úgy látta, hogy a helyszínelők három lövésnyomot találtak a kocsin: egyet a bal hátsó kasztnin a kerék fölött, kettőt pedig a hátsó szélvédőn. Egy darabig még a helyszínen maradt a két lány is.

Mentő jött az egyik lányért

Egyikükért hajnali ötkor mentő jött, de a szomszéd szerint csak az őt ért sokk miatt szorulhatott orvosi segítségre, fizikailag nem sérült meg. A másik lánynak, a sofőrnek a szomszéd szerint bekötözték a kezét, talán az üvegszilánkok vághatták meg. Ő majdnem délig a helyszínen maradt, ez alatt az idő alatt egyszer bekéredzkedett a szomszédba. Ekkor „elitkommandósként" emlegette a két férfit. Azt mesélte, hogy Zánkán eredtek a nyomukba, ők pedig annyira féltek, hogy a végén már 120-szal száguldottak lakott területen.

Zánka 4-5 kilométerre fekszik Tagyontól. Zánkaiaktól úgy tudjuk: a lányok ott nyaraltak, és állítólag csak mosdót keresni álltak meg ott, ahol követni kezdték őket.


Nagyobb térképre váltás

A Blikknek nyilatkozó zánkaiak szerint a rendőr és a polgárőr a Rákóczi úti kisbolt előtt látta meg kedd éjjel a két fiatalt, amint azok gyanúsan viselkedtek. A kisbolt dolgozói csütörtök délután nem akartak beszélni velünk a történtekről.

Őrizetben nincs senki

Az egyik zánkai büfé alkalmazottai azt mondták, hogy a rendőr és a polgárőr is zánkai lakosok. Krisztiánként emlegették a rendőrt, akit állítólag az eset után egy éjjelre bevittek, de már kiengedték. Nem világos, hogy a férfi Tagyon körzeti megbízottja-e, vagy valamelyik másik környékbeli településé. A tagyoni önkormányzat holnapján és a Veszprém Megyei  Rendőr-főkapitányság honlapján, a körzeti megbízottak névsorában egy József keresztnevű férfi szerepel körzeti megbízottként. Elképzelhető az is, hogy a honlapok adatai nem naprakészek.

Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre a jelenleg is folyó nyomozás miatt nem adott részletes tájékoztatást az üggyel kapcsolatban. Annyit közölt: kedden a hajnali órákban lakossági bejelentés alapján a helyi körzeti megbízott figyelmét – a rendszám megjelölésével – egy gyanúsnak vélt személygépkocsira hívták fel. Miután a kocsit Tagyon belterületén megtalálták, rendőri intézkedésre került sor, amelynek során „fegyverhasználat történt". Hozzátette még, hogy az üggyel kapcsolatban senki sincs őrizetben.

A zánkai Rambo

A főügyészség a személyiségi jogok tiszteletben tartására hivatkozva nem erősítette meg a Blikk az érintettek nevére vonatkozó információit. Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre sem, hogy a körzeti megbízott ténylegesen szolgálaton kívül volt-e, és hogy kitől kapott utasítást arra, hogy kövessék az autót. Azt sem közölték, miért lőtt a férfi.

A zánkai polgárőrségen is hiába próbáltunk érdeklődni. Csütörtök délután zárva találtuk az állatorvos szomszédságában található kis irodát. A helyi büfések látásból ismerték a polgárőrt, aki a szolgálaton kívüli rendőrrel volt aznap éjjel. Egyikük szerint gyakran járt-kelt úgy Zánkán, mint aki „Rambónak képzeli magát”.