Két napig nem lesz gáz Somogy megyében

2012.08.28. 08:47 Módosítva: 2012.08.28. 14:50

Somogy megye 29 településén, köztük Kaposváron is szünetel a gázszolgáltatás szerdától péntekig. A Kapos Pont összeállítása szerint sokan PB-gázpalackokkal próbálják átvészelni a kétnapos gázszünetet. A földgázüzemű készülékek azonban nem alkalmasak más gázok, például a palackos propán-bután használatára, ezért átkötéssel még véletlenül se próbálkozzon senki, mivel súlyos balesetet okozhat.

A portál azt ajánlja a megyében élőknek, hogy már kedden előre készítsék el az ebédrevalót. Így a gázszünet alatt a melegítés már könnyebben megoldható egy villanyrezsón vagy a mikróban. Az éttermek is egyszerűsítik emiatt a menüt, könnyen készíthető és mikrózható ételeket készítenek, a pékségek pedig előre sütik és csomagolják a kenyeret.

A húsfeldolgozó üzemben a gázszünet idejére átszervezik a munkát, hogy enyhítsék a kiesést, a tejüzemben a kiszállítást nem, de a termelést felfüggesztik. A megyei kórházban nem okoz számottevő gondot a gázszünet: a betegek ápolásához szükséges meleg vizet - takarékos felhasználás mellett - tartalékból oldják meg.

Kaposváron nemcsak gáz, de 6800 lakásban meleg víz sem lesz. A gázbojlerek tulajdonosai a gázszünet előtti napokban magasabbra állítják a bojler hőfokát és azt remélik, hogy a meleg víz kitart a gázszünet idejére. Más a mosógéppel melegít vizet, majd azt engedi bele a fürdőkádba, persze mosópor nélkül.

Öt bölcsődét bezárnak, ez hozzávetőleg 200 kisgyermeket és családját érinti. A város óvodái azonban működnek, a gyerekeknek hidegcsomagot szállítanak majd, csakúgy, mint a szociális étkezést igénylő 1600 embernek. A Liget Otthon csaknem 80 idős lakójának várhatóan üstben főznek meleg ételt, s a meleg vízről is hasonlóan gondoskodnak.

A mérő előtti főcsapot vagy ennek hiányában a készülék előtti gázcsapot a fogyasztóknak maguknak kell elzárniuk a gázszünet elejéig, szerda reggel 6 óráig, különben túlnyomás jöhet létre az otthoni gázkészülékekben. Régebbi, égésbiztosító nélküli típusok esetén pedig gázszivárgás is kialakulhat, mivel a gyújtóláng magától nem tud visszakapcsolni – mondta a Kapos Elektroterm Kft. szakembere, Pete Lajos. Extrém esetben egy szivárgó háztartási gép akár robbanást is okozhat.

A karbantartás legkritikusabb fázisa, az úgynevezett fáklyázás szerdán 8-12 óráig lesz Lengyeltótiban, Kaposváron, Kaposfüreden és Kaposújlakon. A fáklyázást és a gáz szükség szerinti lefúvatását az FGSZ Földgázszállító Zrt. végzi. A munkálatok erős hang- és fényhatással járnak, ezért a társaság a környék lakóitól a nyugalmuk megzavarása miatt ezúton is elnézést kér – írták a Kapos Pontnak eljuttatott közleményükben.

A nagynyomású földgázszállító rendszer karbantartási munkálatait éves ütemterv alapján végzik, amelyről már januárban értesítették a területi illetékes E.ON Közép-dunántúli Gázszolgáltató Zrt.-t - mondta kedden az FGSZ Zrt. PR-szakértője. Simonné Bencsik Márta tájékoztatása szerint szerdán reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig tart a gázszünet.

Arra a felvetésre, hogy többen nehezményezték az előzetes tájékoztatás hiányát, a PR-szakértő úgy fogalmazott: ez a szolgáltató feladata, ők a gázellátásért felelősek. A honlapján és hirdetésben egyébként az FGSZ Zrt. is közzétette a karbantartás időpontját - jegyezte meg Simonné Bencsik Márta. Több vállalkozó ugyanakkor azt panaszolta, hogy őket nem értesítették a gázszünetről. Kiderült, az E.ON ezt csak a nagyfogyasztókkal közölte.

Tervezett üzemszünetek az E.ON honlapján>>>