Homályban Safarov átadásának részletei

2012.09.02. 11:35 Módosítva: 2012.09.02. 12:18

Többszöri megkeresésünkre sem árult el részleteket Ramil Sahib Safarov átadásáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a Külügyminisztérium.

A két tárca szombat délután fél négykor adott ki közös közleményt, melyben az áll, hogy Magyarország „az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi Európai Egyezmény alapján járt el”. Mint írták, „Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el”. Az örmény fél lépését sajnálatosnak tartja a kormány.

A tájékoztatásból nem derül ki, mikor kezdődött a Ramil Safarov átadásával végződő jogi eljárás, és az sem, hogy magyar részről ki írta alá a megállapodást rögzítő dokumentumokat. Nem világos, miért most került sor az elítélt átadására, ráadásul az azeri államfő kegyelmi rendeletét sem kommentálta a magyar kormány.

Közben a Magyar Nemzet Online közzétette az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium augusztus 15-i levelét, amelyben tájékoztatnak bennünket arról, hogy Safarov büntetésének végrehajtása a nemzetközi jog alapján folytatódik. Elnöki kegyelemről nincs szó.

Tiltakozás és együttérzés

A Demokratikus Koalíció a KIM épülete előtt gyertyagyújtással tiltakozott a baltás gyilkos kiadatása ellen vasárnap délelőtt. Az Egymilióan a magyar sajtószabadságért csoport kedden este tüntet a Kossuth téren, „az örmény nép és a világ bocsánatát” kérve.

Szolidaritásáról biztosította az örmény keresztényeket II. Karekin örmény katolikoszhoz intézett levelében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. Közös levélben fejezték ki együttérzésüket az örmény egyház fejének a magyar református és evangélikus egyház vezetői is, írta az MTI.