Játékpisztoly-ügy: a rendőrök nem mérlegelhettek

2012.09.12. 19:01

A rendőrségnek kötelessége kivonulni, és biztonságos helyre vinni az embereket, ha felmerül, hogy nyilvános helyre fegyvert vittek - mondta Pap Judit rendőrségi szóvivő, a XI. kerületi kapitányságon, szerda este.

Így történhetett, hogy látványos rendőrségi felvonulással a Terrorelhárító Központ (TEK) kommandósai hétfő délelőtt megszállták a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) egyik épületét, és mindenkit gyorsan evakuáltak. Később azonban kiderült, hogy csupán annyi történt, hogy néhány diák Csillagok Háborúját játszott, és egyiküknek ehhez egy játékpisztoly kellett kelléknek. Azillető a népszerű film egyetemi újraforgatása kedvéért egy fürdőköpenyt viselt.

A szerda esti sajtótájékoztatón a rendőrség bemutatta a játékfegyvert. Tudósítónk szerint reális, hogy valaki messziről igazinak nézze. Amúgy műanyagból van, fekete, és a ravasz meghúzásával lövésre emlékeztető hangot ad.

A rendőrségre délelőtt 10 óra 40 körül két bejelentés is érkezett az egyetemen feltűnt fegyveresről. Az első arról szólt, hogy a bejelentő fegyverest látott bemenni az egyetemre, a másik pedig arról, hogy valaki fegyvert tett ki maga elé egy egyetemi előadóban.

A rendőrség ilyenkor nem mérlegelhet, első körben az volt a cél, hogy mindenki biztonságban legyen. Ezért kezdődött az akció az egyetemi épület kiürítésével, és ezért csak ennek megtörténte után vizsgálták meg, hogy milyen fegyverről van szó.

Három éve egy fegyveres ámokfutó a pécsi egyetemen megölt egy hallgatót, hármat pedig megsebesített.

A játékfegyverrel egyetemre menő 22 éves hallgatót nem gyanúsítják semmivel, tanúként hallgatták csak ki. Az egyetemen viszont érheti még retorzió, mert az egyetem dékánja korábban "súlyos fegyelmi ügynek" illetve "nagyon meggondolatlan dolognak" minősítette a történteket.

Az akciót kigúnyolva Lukács Zsolt, az MSZP képviselője gratulált a TEK-nek Luke Skywalker elfogása alkalmából, és aggódott, hogy a Közgép Halálcsillagot épít majd. A Fidesz szerint a szocialistáknak ma is sikerült átlépniük az ízlástelenség egy újabb határát. A Jobbik a TEK vezetőjének lemondását követeli, és reméli, hogy puskázásért nem indul újabb kommandós akció.