A Fidesz meghajlik "a hölgyek akarata" előtt

MTI/Index
2012.09.14. 17:18

Korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a büntető törvénykönyvben (Btk.) - közölte a kormánypárt frakcióvezetője.

Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján – miután ő és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel – közölte: korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak kezelésére a Btk.-ban számtalan tényállás található, így egy új, önálló passzus önmagában nem lenne segítség. A Fidesz képviselőnői azonban azt hangsúlyozták, hogy ezzel is több eszköz állna rendelkezésre a probléma megoldásához.

„Meghajlok a hölgyek akarata előtt" – jelentette ki a politikus, aki ezért azt javasolja a Fidesz-frakciónak, támogassa a népi kezdeményezést.

Hétfőn még mást mondtak

varga 2

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nem támogatta azt a népi kezdeményezést, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak.

Salamon László, a testület KDNP-s elnöke azt mondta: a júniusban elfogadott új büntetőtörvénykönyv (Btk.) országgyűlési vitájában 80 százalékos többséggel döntött úgy a parlament, hogy egy ilyen típusú tényállásra nincs szükség a Btk.-ban. Azt mondta, kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt úgy gondolták, hogy az a szabályozás csak nehezítette volna az ilyen magatartások üldözését.

A kérdésről hétfőn késő este tartott parlamenti vitában Varga István fideszes képviselő azt mondta: „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.

Kedden elhatárolódtak

Miután az ellenzéki pártok, civil szervezetek és nőjogi aktivisták tiltakoztak a kijelentés ellen, kedden a Fidesz elhatárolódott saját képviselőjének szavaitól. Rogán Antal frakcióvezető és Selmeczi Gabriella szóvivő közleményében megemlítette, hogy a Btl.-ban közel harminc olyan tényállás található, ami alkalmazható a családon belüli erőszakra is, és leírták, hogy magával a kifejezéssel sem értenek egyet, mert szerintük helytelen lenne bármely jogszabályban a család fogalmát az erőszak fogalmával együtt említeni.

„A fenti érveken túl nem tudunk azonosulni Varga István képviselő úr tegnap elhangzott szavaival sem, amellyel számos ponton a képviselőcsoport többsége sem ért egyet. Meggyőződésünk szerint Magyarországon a nők szerepe messze túlmutat a család keretein. A magyar nők aktívan kiveszik részüket a családfenntartásból, és a gyermeknevelés mellett munkát is vállalnak” – foglalt állást Rogán Antal és Selmeczi Gabriella.