Gyurcsány: Bajnai kezében van a kulcs

2012.09.26. 11:28 Módosítva: 2012.09.26. 11:28

"Bajnainak ma nincs erős pártháttere. Politikai karaktere, ízlése hozzánk, a Demokratikus Koalícióhoz áll a legközelebb, de ez nem elég, hogy sikeres jelölt legyen" - írja legújabb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány szerint Bajnai legnagyobb fegyvere, hogy a balliberális értelmiség döntő hányada őt tekinti Orbán Viktor lehetséges legyőzőjének, de ezzel együtt is csak akkor lehet sikeres, ha egy átfogó ellenzéki összefogás élére áll, ami viszont ma még nem látszik.

Szerinte a megoldás kulcsa Bajnai kezében van. "Ha nem tesz semmit, tétovázását elfogadhatatlan taktikázásnak gondolhatják a választók, és megépített hitelessége szétporladhat. Ha beszáll, kockázatot vállal, és bár elbukhat, de megőrzi erkölcsi hitelét és a jövő egyik ígérete maradhat."

Gyurcsány a többi baloldali pártról is ír - szerinte Mesterházy egyértelműen a jövő miniszterelnökeként tekint magára, ami nem bűn. Az LMP pedig szerinte, bár ökopolitikát hirdet, a legfőbb üzenete mégis az, hogy egységesen szembemegy mindenkivel az elmúlt húsz évben és még Gyurcsányra is ellenségként tekintenek.

A Demokratikus Koalíció nem állít miniszterelnök-jelöltet 2014-ben. "A demokratikus ellenzék közös jelöltjét fogjuk támogatni, ha lesz ilyen. Bajnait könnyebb szívvel és mélyebb meggyőződéssel, mint bárki mást" - írja.

Az ellenzéki összefogás esélyeiről szóló cikkünket itt olvashatja.