Előzetesben a rendőrgázoló hummeres

2012.10.12. 17:31 Módosítva: 2012.10.12. 20:40
Hivatalos személy ellen elkövetett emberölés gyanúja miatt előzetes letartóztatását kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészség annak az osztrák férfinak, aki csütörtökön Hummer típusú terepjárójával halálra gázolt egy intézkedő motoros rendőrt Apátfalván.

A 34 éves osztrák állampolgárt hivatalos személy ellen elkövetett emberöléssel gyanúsítják, ami 10-től 20 évig, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – közölte Fazekas Géza, a Legfőbb ügyészség és a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a péntek délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón.

A gyanúsítottat súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállították a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikájára, még ma átszállítják a tököli rabkórházba. Azonban egyértelmű, a férfi tettét kábítószer befolyásoltás alatt követte el: szervezetében ópiát- és morfinszármazékokat találtak.

A férfi pénteken délutánra került kihallgatható állapotba, de egyelőre nem adott magyarázatot arra, miért ütötte el a 34 éves rendőr törzszászlóst csütörtök délután a Csongrád megyei Apátfalván.

A férfi kihallgatása után a Szegedi Városi Bíróság elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását, mivel a bűncselekmény súlyossága miatt fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye. A döntés nem jogerős, mert a gyanúsított és a védője fellebbezett az előzetes letartóztatás elrendelése ellen, majd megtagadta a vallomástételt. Az elkövető előéletéből azonban kiderült, legalább 28 esetben került összetűzésbe Ausztriában a törvénnyel. Ezek között fegyveres rablás és hivatalos személye elleni erőszak is szerepel.

Az eset körülményeit ismertetve Fazekas Géza elmondta, egy internetes baráti társaság szervezte a romániai túrát. Erről az útról indultak hazafelé csütörtök délután négy járművel, amikor a határ után a későbbi gázolóval szemben egy traffipax-ellenőrző pontnál gyorshajtás miatt intézkedtek a rendőrök. Az osztrák sofőr viszont sérelmezte a helyszíni bírságot. A konvoj tovább haladt, majd találkoztak a civil rendőrautóval, de eddig tisztázatlan okok miatt a későbbi elkövető ráhúzta az autóra a Hummert. A rendőr erősítést kért, ekkor jelent meg a két motoros rendőr.

A rendőrök szirénázva próbálták feltartóztatni a terepjárót, de a megállás helyett hummeres ráhúzta kocsiját a mellé érkező motoros rendőrre is. A rendőr rutinjának volt köszönhető, hogy nem borult fel a motorjával, jegyezte meg a szóvivő.

Ezután máshogy próbálják megállítani az autósokat. A civil autóban ülő rendőr célzott lövéseket adott le a Hummerre, de nem járt sikerrel. A másik motoros rendőr megelőzve a terepjárót, egy apátfalvai kereszteződésnél letámasztotta a járművét, így akarta megállítani a Hummert. A konvoj ugyan megállt, de aztán álló helyzetből a sofőr hirtelen gázt adott, és szemből elütötte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. A motor és a rendőr is a Hummer alá került.

A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből. A kocsi kerekére már az üldözés közben is adott le lövést a civil autóban ülő rendőr, és ekkor is rálőttek a járműre. A nyomozók 13 lövésnyomot rögzítettek a helyszínen, köztük célzott lövéseket a jármű vezetői oldalán. A sofőrt négy lövés találta el, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az ellenálló gázolót hosszas dulakodás után tudta megfékezni a két rendőr és egy civil.

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította Kenéz Imre rendőr törzszászlóst, és posztumusz hadnaggyá nevezte ki, péntek este Apátfalván körülbelül száz kollégája és ismerőse emlékezett meg rá.