Orbán ráfordult a 2014-es választásokra

2012.10.19. 10:17
A kormányfő stábja megkezdte a felkészülést a következő választásokra: összeírták, hogy mik lehetnek a kampány fontosabb témái, illetve egyre több szereplést szerveznek Orbánnak, értesült az Index. A hivatalos indoklás szerint azonban nincs semmi rendkívüli abban, hogy Orbán a választásokról beszél, 2010-ben például 2011-ről beszélt sokat.

"Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - mondta Orbán Viktor kormányfő vasárnap a Tv2 Napló című műsorában. A Tv2 Orbán szombati napját követte végig, a kormányfő ellátogatott egy ceglédi mezőgazdasági fórumra, a résztvevőkkel együtt pálinkát ivott, marhapörköltet evett, később egy családi gazdaságnál traktort is vezetett. Orbán a traktorozás után hozta szóba a 2014-es választásokat, amikor a riporter arról kérdezte, mit szól hozzá, hogy a magyar fiatalok nagy számban vándorolnak ki külföldre.

Az Index tudósítása szerint kampányhangulata volt Orbán Cegléden elmondott beszédének is. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) rendezvényén a miniszterelnök többek között az új földtörvényről beszélt. Majd arra kérte az embereket, hogy védjék meg a kormánypártok kétharmados többségét, illetve felsorolta a kormányzás eddigi legfontosabb eredményeit. Ezek között említette a bankok megadóztatását, a devizahitelesek és a középosztály megmentését, a megszorítások elkerülését.

Megvannak a kampány témái

Orbán hétvégi szerepléséről egy kormányzati tisztviselő az Indexnek azt mondta: megkezdték a készülődést a következő választásokra. Ennek részeként Orbán munkatársai egyre több politikai jellegű megszólalási lehetőséget szerveznek a kormányfőnek. A forrás szerint Orbán itt olyan témákról beszél majd, amelyek a kormányfői stáb szerint meghatározóak lesznek a választási kampányban. Példaként a földtörvényt, a felsőoktatást, a sporttal kapcsolatos kérdéseket említette. Orbán szerepléseit előre megtervezték, ezeket nem befolyásolta az sem, hogy a múlt héten kiderült, Bajnai Gordon korábbi kormányfő a Milla október 23-i rendezvényén jelenti be a visszatérést, állította.

A tisztviselő elmondta: Orbánnak már nyáron elkezdtek kampányszerű eseményeket szervezni. Ezzel arra utalt, hogy Orbán július 16-31. között olyan szervezetekkel konzultált, amelyekkel a Fidesz a 2010-ben szövetségi szerződést írt alá. A kormány a konzultációsorozat részeként két hét alatt tizenkét rendezvényen vett részt. „Hiába közelednek a választások, nem szabad engednünk annak a csábításnak, hogy az egyébként lassan növekvő magyar gazdaság tényleges lehetőségeit meghaladóan hitelből emeljünk béreket” - fogalmazott például a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége előtt elmondott beszédében.

Július 17-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt arról beszélt, hogy az új földtörvény okozza majd a következő hónapok legnagyobb vitáját. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) rendezvényén néhány nappal később azt részletezte, hogy teljesen át kell alakítani az európai uniós pénzek lehívásának rendszerét. Az egyik utolsó konzultáción, a Fidelitas tagjainak azt mondta: a kormány nem végzett jó munkát, mert nem tudta az embereknek jól elmagyarázni, hogy az oktatási rendszerhez azért nyúltak hozzá, hogy a kor kihívásaihoz igazítsák.

Orbán a bulvárban

A szereplések sűrűsödése mellett a kormányfő stábja Orbán magánemberi oldalát is próbálja kidomborítani. Az Indexnek nyilatkozó forrás szerint ennek érdekében például több bulvármegjelenést szerveznek Orbánnak a jövőben. Valószínűleg már ennek a része lehetett a vasárnapi Tv2-es szereplés is. Szombaton pedig egy olyan videó került fel a Facebook-oldalára, amelyen Orbán pohárral a kezében, hegedűszóra Nemcsák Károly színésszel együtt énekel. A videó azt követően készülhetett, hogy a kormányfő Etyeken felavatta Melocco Miklós szoborkompozícióját.

„A 2014-es kampány a választás előtt egy hónappal kezdődik”- írta az Indexnek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke, amikor arról kérdeztük, hogy Orbán szaporodó szereplései a kampány kezdetének tekinthetők-e. Több kormánypárti politikus azt mondta: egyelőre nem észlelték annak a jeleit, hogy Orbán, illetve a Fidesz megkezdte volna a készülődést a következő választásokra. Az egyik kormánypárti képviselő ehhez annyit tett hozzá, hogy Orbán 2010-es megszólalásaiban a 2011-es, 2012-es esztendő szerepelt többször, így idén értelemszerűen 2013-ról, illetve 2014-ről beszél többször.