Végleg érvénytelenítették a sukorói szerződést

2012.11.13. 13:05
Érvénytelen és semmis a sukorói telekcsere-szerződés - mondta ki a Kúria kedden kihirdetett felülvizsgálati döntésében.

A magyar állam által Joav Blum magyar-izraeli befektető ellen indított polgári perben a Kúria eltérő indoklással, de hatályában fenntartotta a jogerős ítéletet és elutasította az ellene az alperes által benyújtott felülvizsgálati kérelmet.

A nyár elején megszületett másodfokú döntés szerint a semmisség oka egyebek mellett a jogszabály megkerülése, vagyis az, hogy a felek célja a nyilvános versenyeztetést elkerülése volt.

A King's City kaszinó-beruházáshoz kapcsolódó csereszerződést 2008 nyarán kötötte meg az alperes – a turisztikai beruházásban érdekelt befektetőcsoportot képviselő Joav Blum izraeli-magyar üzletember – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a tulajdonában levő két albertirsai külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlant cserélték volna el a magyar állam tulajdonában álló húsz sukorói külterületi ingatlanért.

A jogerős ítélet kötelezte a felperes Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt arra is, hogy fizesse vissza azt a 296,61 millió forintot és kamatait, amit a King's City kaszinó beruházója, Joav Blum befektetőcsoportja a telekcsere részeként kifizetett. Joav Blum amúgy már az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy az MNV szerződésszegése miatt visszamenőleges hatállyal eláll a csereszerződéstől.