Lezárult a nyomozás Baunokék ügyében

2012.11.14. 14:26

Vádemelést javasol a rendőrség három férfi ellen, akik megalapozottan gyanúsíthatók a szolnoki Baunok házaspár elrablásával és megölésével - jelentette be a nyomozást vezető rendőr szerdán Szolnokon sajtótájékoztatón. Fábián Tamás őrnagy a nyomozás befejezése alkalmából közölte, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a 2010 novemberében meggyilkolt házaspár ügyében a napokban küldik meg a vádemelési javaslatot a megyei főügyészségnek az előzetes letartóztatásban lévő M. Béla, M. Tibor és H. Szabolcs ellen. A három férfi ellen egy rendbeli aljas indokból, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés, két rendbeli jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás, egy rendbeli csoportosan elkövetett magánlaksértés, valamint személyi szabadság megsértése miatt javasolnak vádemelést.

A 60 éves Baunok István és 61 éves felesége, Baunokné Hidvégi Julianna tavaly november 17-én tűnt el házukból. Holttestüket december 6-án, Újszász határában, egy használaton kívüli kútban találták meg. A bűnügyben december 2-án vették őrizetbe az újszászi M. Bélát. A másik két férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki. A két körözött - a nagytarcsai H. Szabolcs és az újszászi M. Tibor - december 8-án önként jelentkezett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Fábián Tamás elmondta, az emberöléssel gyanúsítható három férfi tudatosan készült a Baunok család házába való bejutásra, hogy 60 millió forintot szerezzenek a házaspártól. Mivel az összeget akkor nem sikerült megszerezniük, a párt és autójukat Újszász külterületére, egy erdős részre vitték. Itt több alkalommal megpróbálták a pénzösszeget átutaltatni Baunok István számlájáról M. Béla és felesége közös számlájára. Mivel az átutalási kísérletek is meghiúsultak M. Béla és M. Tibor egy közeli kúthoz vitték a házaspárt. Feltehetően ezen a helyen a gyermekorvosként közismert feleséget brutálisan bántalmazták, aki ennek következtében meghalt. Ezt követően mindkét sértettet a kútba dobták, amelynek következtében a férj is elhunyt.

Újságíró kérdések kapcsán Rigó István alezredes, felderítési osztályvezető elmondta: a tájékoztatásnál mindvégig ügyeltek arra, hogy a bizonyítást semmilyen formában ne veszélyeztessék, és vannak olyan elemek, amelyeket csak a tárgyalás folyamán kívánnak nyilvánosságra hozni.