Lábbal verné meg a Fideszt az MSZP új szövetsége

2012.11.28. 15:09
Itt a Még inkább együtt 2014? Mesterházy Attila olyan együttműködést ajánlott a baloldali ellenzéknek, aminek a vége akár közös jelöltek állítása is lehet.

Együttműködést ajánlott az MSZP az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök.

Új szövetség

Az országos politikai erőknek szerdán elküldött felhívást civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek is eljuttatják. A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagban januártól csaknem húsz témában kezdeményez szakpolitikai egyeztetéseket. Az MSZP elnöksége minden témában 3-4 tagú tárgyalódelegációt jelölt ki.

A pártelnök azt mondta: a 2014-es parlamenti választás több évtizedre meghatározza az ország jövőjét, az összefogásról ezért nem elég beszélni, tettekre van szükség. "Olyan folyamat elindítását kezdeményezzük, amely világos ütemezéssel a programok egyeztetésétől elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig" - jelentette ki.

Közös jelöltek

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a demokratikus pártok és szervezetek 2013 első négy hónapjában szakpolitikai terveikről tárgyaljanak, majd a programok egyeztetése után közösen készüljenek fel a regisztrációs kampányra. Ez vezethet el ahhoz, hogy a jövő év végén közös egyéni jelölteket és közös listát állítanak a választásokra - mondta Mesterházy Attila.

Az MSZP tizenkilenc témában állít tárgyalódelegáltat a szervezetekkel, melyekben a párt politikusai vesznek részt. A gazdaságiban például Kákosy Csaba, a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere és Szekeres Imre. Az oktatásiban többek között Hiller István, a költségvetésiban Veres János, az "állami szerepvállalásról" szólóban Kiss Péter, a külpolitikaiban a Szanyi Tibor-Kovács László páros, az egészségügyiben Kökény Mihály és Havas Szófia számítanak húzónévnek. A modernizációért többek között Baja Ferenc felel majd.

Lábbal kell megverni

Az egyeztetések után szorosabb együttműködés akarnak majd. A Szövetség a változásért programja szerint mivel a regisztráció a választás első fordulójának tekinthető, a programok
egyeztetését követően, az összefogásban részt vevő pártoknak és szervezeteknek együtt kell felkészülniük a regisztrációs kampányra.

"Az egész országra kiterjedő, a legkisebb faluba és településre is eljutó, a társadalom minden rétegét, csoportját megszólító tájékoztató és mozgósító kampányra lesz szükség. Lábbal kell megverni a Fidesz-t, ezért nélkülözhetetlen aktivisták tízezreinek toborzása és felkészítése" - írja a párt. Fő feladatnak tartják a választók mozgósítását, melyhez szerintük 25-30 000 aktivista részvétele szükséges országszerte.

Az MSZP szerint akkor van esély a kétharmados választási győzelemre, ha közös jelölteket állítanak.

Együtt 2014: Fontos fejlemény

"Összefogásra van szükség a mai kártékony rezsim lebontásához és a normális politika új korszakának elindításához is. Fontos fejlemény, hogy ma már az MSZP is osztja ezt a felismerést. Nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezésre, amely ezt a célt szolgálja, és amelynek alapja egy reális, összehangolt program" - közölte válaszul az Együtt 2014 mozgalom.

A Demokratikus Koalíció (DK) támogatja az MSZP kezdeményezését, mondta Molnár Csaba alelnök az MTI-nek. Szerinte megnőtt a kormányváltás esélye azzal, hogy a szocialisták is felismerték az együttműködés fontosságát.