Mesterházy: Amit lehet, még szétcsesznek

2012.11.28. 23:12
Mintha csak Gyurcsánytól tanulta volna, úgy durrogtatta Mesterházy Attila a „bazi nagy” „lótúrót” meg a „bús francot” a Hét Olajfa meghívásából a Gold Business Clubban. Gyakorlatilag az MSZP is megcsinálta a maga Együtt 2014-ét, amibe várja az Együtt 2014-et, az LMP-t, a DK-t és még a vádlivillogtató Schmuck Andort is. Mesterházy, aki visszaépítené az MSZP respektjét oda, ahol a történelem során sokszor volt, többé nem áll meg, különben Orbán kér egy kávét.

„Ma Magyarországon minden demokrata, ha demokrata, felrakja ezt a csillagot” – kezdte Kaczvinszky Barbara, a Hét olajfa elnöke, a Jobbik ellen tüntetve. „Én itt ma zsidó vagyok, cigány vagyok, leszbikus vagyok, fogyatékkal élő vagyok, és minden olyat magamra vállalok, amit ma megbélyegeznek” – folytatta, majd az erős felvezetés után átadta a szót Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének.

Hátul ekkor már Schmuck Andor, az MSZDP frissen kinevezett elnöke lazult egy kanapén, ahol a kilógó vádlija volt a legerősebb fényforrás. Az MSZP-ből ott volt még Molnár Zsolt és Horváth Csaba is, a DK-ból pedig 70 perces késéssel végül Szabó Zoltán jött el.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője mottóként felolvasott egy Örkény-egypercest:

Örkény István: Fasírt
A megdarált húst össszedolgozzuk tojással, tejbe áztatott zsömlével, sóval, borssal, és forró zsírban vagy olajban húspogácsákat sütünk belőle. Figyelem! Nekünk, emlősöknek nem mellékes kérdés, hogy mi daráljuk-e a húst, vagy bennünket darálnak-e meg.

Megyünk, megyünk, megyünk

Mesterházy azt a kérdést kapta először, hogy 2011. július óta tudatosan épített-e azt a stratégia, ami most jutott el a céljához. Erre először elmondta, hogy a kormányváltás előtt az euró- és a CHF-árfolyam is jobb volt, mint most, és hogy „ha valamiért kormányváltás kell, akkor azért, hogy az 500 ezer helyett az éhező gyerekek száma 0 legyen.” Mesterházy szerint a Fidesz hazugságra épülő kampányt és politikát folytatott, ezért reális kampány és program kell, hogy még egyszer ne lehessen így nyerni.

Mesterházy többnyire a pártnak a Szövetség a változásért néven előterjesztett javaslatáról beszélt, ami amellett, hogy lábbal verné a Fideszt, szerinte egy nyitott, vitatható ajánlat, ami arról szól, hogy hogyan jusson el a párt a választásokig. Mint mondta, a legfontosabb, hogy a demokratikus pártokkal „hozzuk helyre együtt közös hibáinkat”.

Ismertette a Váltópárt 2014 stratégiát. Eszerint az MSZP-nek 2010 a stabilizáció éve, 2011 az építkezés éve volt. 2012 a programalkotás, a nyitás éve, 2013 pedig az alternatívaállítás és a szövetségkötés éve lesz. Mesterházy szerint az MSZP munkája az elmúlt két évben nyílegyenes volt, és transzparens módon, szisztematikusan hajtották végre. „80 százalékban megvagyunk a programunk fő elemeivel” – mondta Mesterházy, aki szerint tartalom nélkül nincsen összefogás. Az MSZP január 2-tól kezdi el a tartalmi tárgyalásokat arról, hogy hogyan fogják megoldani 2014 után a magyarok problémáit – mondta a pártelnök.

Előre, előre, előre

Mesterházy sztorizott egy vidéki szülőről, aki elmondta neki, hogy a gyerek alig várja, hogy hétfőn újra iskolába mehessen, de azért, mert ott kap tízórait, ebédet és uzsonnát, illetve egy kipusztított erdőről is beszélt, amire az volt a magyarázat, hogy nem tudnak az emberek fűteni.

Németh kérdésére, hogy Mesterházy milyen választ vár a szövetséggel kapcsolatos megkeresésükre az egyes pártoktól (DK, Haza és Haladás, LMP, MSZDP, Milla, Szolidaritás, 4K!), mindegyikre igent mondott, bár a Milla és a 4K! előtt tartott egy kis szünetet. Mint mondta, a Tárki szerint a baloldali pártok összeadásával 42 százalék jön ki, ami jelentősen meghaladja a Fidesz támogatottságát.

Mesterházy öt szakaszra osztotta a párt elkövetkezendő munkáját:

  1. Megállapodás, vita, tárgyalás (2013. január – 2013. április)
  2. Regisztrációs kampányra felkészülés (2013. április – 2013. szeptember)
  3. Regisztrációs kampány (2013. szeptember – 2014. április)
  4. Jelöltek megnevezése, listaállítás (2014. január – 2014. április)
  5. Választási kampány (2014. január – 2014. április)

Mestreházy szerint azért nagyon fontos a regisztráció (amire állítása szerint már fél éve készültek, mert érezték, hogy a Fidesz ehhez fog nyúlni), mert ha nem sikerül jól, akkor nem lehet győzni. A választás szerinte továbbra is kétfordulós lesz. A szövetségnek rá kell jönnie, hogy hogyan kell finanszírozni a regisztrációs kampányt (ami az első fordulónak felel meg), és ha ezt ügyesen csinálják, akkor világosabban lehet felkészülni a választásra – mondta. Szerinte itt másfél évig folyamatosan kampány lesz.

Ma akkor lehet szavazatot maximalizálni, ha közös jelöltek vannak és közös lista – mondta, kifejtve, hogy azért találták ki ezt a választási szövetséget, mert nem kényszerít egy partnert sem arra, hogy feladja a saját identitását vagy szervezeti autonomitását. Mesterházyék tehát ugyanazt szeretnék megcsinálni, amit az Együtt 2014.

Csinálni, csinálni, csinálni

Arra a kérdésre, hogy ki lenne a miniszterelnök-jelölt, ugyanolyan titokzatos volt a válasza, akár Bajnai Gordoné. „Én ebben mindig őszinte voltam: annak kell lennie a miniszterelnöknek, akivel nyerni lehet” – mondta Mesterházy. Arra, hogy hogyan választják majd ki a miniszterelnök-jelöltet, azt felelte, hogy ezeket a problémákat az élet megoldja, és amúgy is sok esetben a történelem vagy az adott szituáció teremti meg a vezért.

Szerinte az egyéni körzetekben fog eldőlni a választás, így aki a 106 körzet többségében nyer, az nyeri a választásokat, „ezért ballasztot nem szabad cipelni”, vagyis olyanokat nem indíthatnak, aki egyszer már nyert, ezért most csak alibizik, és „nem szántja fel a körzetét”. A szövetségen belül tehát az MSZP mérhető választási eredményeivel nyilvánvalóan erős pozícióban lenne.

Mesterházy szerint mivel pénzben nem tudják felvenni a versenyt a Fidesszel („Hadd ne magyarázzam: Közgép, Simicska, Nyerges Zsolt.”), és médiafelületben sem, „mert ezek letaroltak mindent”, ezért csak egyféleképpen nyerhetnek: „Megyünk, megyünk, megyünk.” Példát is hozott a stratégia sikerére: „Obama is így nyert, hogy ment, ment, ment.” A másik ilyen eszköz szerinte az internet, ezen belül is a social media. A kiábrándultaknak azt üzente, hogy amíg titkos a szavazás, addig ez a kormány leváltható, bár az átadás szerinte úgy fog kinézni, hogy „amit csak lehet, azt még szétcsesznek”.

Két éve még azt mondták, hogy az MSZP egy halott párt, már az orvos is elment, nem lehet újraéleszteni, most meg már ott tartunk, hogy az MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt – mondta. Szerinte az MSZP támogatottsága majdnem akkora, mint a Fideszé. Az, hogy ez a kormány menjen, az nemzeti érdek – mondta, majd egy váratlan gondolatot fogalmazott meg: „Legyünk arra büszkék, hogy politikusok vagyunk, mert ez az a szakma, amivel a legtöbb jót tehetjük az emberekért.”

Gyerünk, gyerünk, gyerünk

Bölcsességgel is készült Mesterházy: „A nagyapám bányász volt, és azt tanította, hogyha nekem is egy almám van, meg neked is egy almád, akkor két almánk van. Ha nekem is egy gondolatom van, meg neked is, akkor két gondolatunk van.” Szerinte „a felhők közül le kell hozni ezt az együttműködést meg összefogást, több operációval meg több ténnyel”.

Elmondta, hogy őt azért választottak meg, hogy az MSZP-t tegye sikeressé, akár szövetségben, akár szövetség nélkül, és hogy visszaépítse „ennek a pártnak a respektjét oda, ahol a történelem során sokszor volt”. Nem lehet megállni, „ha megállunk, Orbán Viktor röhög rajtunk, és kér még egy kávét” – mondta. Mesterházy igyekezett a mondanivalóját élvezetesen tálalni, ezért többször mondott olyanokat, mint „a csuda vigye el”, „bazi nagy”, „lótúrót” vagy „bús francba”.

A jobbikos Gyöngyösi Márton zsidólistájára azt mondta, hogy az nem példa nélküli eset volt, a jobbikosok hol a cigányokat, hol a zsidókat, hol az MSZP-seket sértegetik hasonlóan. „A Steiner Pali olyanokat kap, hogy azt nem nagyon idézném, merthogy itt van a média” – mondta, és feltette a kérdést is: „Hol van az a két pofon, amit Orbán megígért?”

Végül még egy furcsa biztatással állt elő. Mesélt azokról az állami alkalmazott ismerőseiről, akik a nemzeti konzultációban, közvéleménykutatásokon és még a falujukban is azt állítják, hogy mindenben egyetértenek a kormánnyal, de Mesterházynak elárulták, hogy eszük ágában sem lenne a Fideszre szavazni.

Viszont azon nem volt értelme már rágódni, hogy vajon az ilyet régen rejtőzködő szavazónak , még régebben meg kriptokommunistának hívták volna, mert véget ért a fórum, Mesterházy Attila, aki egy éve hajtotta végre a zöld fordulatot, pedig lassan beszállt a fekete Audijába, aminek a motorját a sofőr végig járatta.