Napirenden a titokzatos alkotmánymódosítás

2012.12.02. 21:19
Ezen a héten három napot ülésezik az országgyűlés. Módosítják az idei költségvetést és számos változtatást fogadnak el a jövő évi büdzséhez. Megkönnyítik a magyar állampapírokat vásároló kínaiak itteni letelepedését. Hétfőre talán kiderül, mit tartalmaz az alaptörvény harmadik módosítása.

Az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után hétfőn a képviselők várhatóan nyolc törvényjavaslatot fogadnak majd el. Határozatot hoz a ház a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2013-as költségvetéséről. Az indítvány szerint az NMHH 35 milliárd forintból, a médiatanács 126 millió forintból és 4,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli keretből gazdálkodhat, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséje pedig 78,3 milliárd forint lesz jövőre.

Döntenek a képviselők a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokról. Ezeket egyszer már megszavazták, de a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a módosításokat a Háznak. Áder János azt kifogásolta, hogy a bíróságokat és ügyészségeket is kötelezően a központosított illetményfejtéshez csatlakoztatnák, ez azonban ellentétes a bírák és ügyészek jogállásával.

Az idei költségvetésen is igazítanak

Ha már a költségvetésnél tartunk. Az országgyűlés ezen a héten két másik ilyen üggyel is foglalkozik. Szavazni fognak az idei költségvetés módosításairól. Ezek megteremtik a lehetőséget az 5 ezer fő alatti települések adósságának rendezésére, elengedik a fővárosi és megyei földhivatalok 2011. december 31-ig esedékes tartozásait, a szén-dioxid kvóták értékesítéséből befolyt bevételeket pedig a Panel II. program megvalósítására fordítják. A Kossuth tér rekonstrukciójára szánt források eddig három címen szerepeltek, ezeket most egy költségvetési sorba vonják össze az egyszerűbb felhasználás és elszámolás érdekében.

Döntenek a képviselők a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról is, így a következő ülésen, várhatóan december 11-én elfogadhatják a 2013-as büdzsét.

Jöhetnek a kínaiak

Térjünk vissza a zárószavazásokhoz. A képviselők hétfőn elfogadják Rogán Antal módosítási javaslatát az idegenrendészeti törvényhez. Az előterjesztés megkönnyítené azon külföldi (jelentős részben kínai) befektetők magyarországi letelepedését, akik legalább 250 ezer euró (kb. 70 millió forint) értékben vásárolnak hosszú lejáratú magyar állampapírt. Az eredeti javaslat annyiban finomodott, hogy a befektetők nem egyből letelepedési engedélyt kapnak, hanem először csak tartózkodási engedélyt, majd egy fél év múlva kérhetik a letelepedést.

Megszavazzák a csődeljárásról és bérgarancia-alapról szóló törvény módosítását is. Kósa Lajos és Spaller Endre kormánypárti képviselők javaslatával a jövőben a kölcsönzött munkaerőre is kiterjedne a csődtörvény és a bérgarancia-alap oltalma, azaz egy vállalkozás csődje vagy az adószabályok kedvezőtlen változása esetén az ő bérüket is ki kell fizetni vagy meg kell emelni.

Emléknapja lesz a Felvidékről kitelepítetteknek

Döntenek a mozgóképről szóló 2004-es törvény módosításáról. A javaslat szerint a cégek nemcsak a filmgyártó vállalkozásoknak nyújtott támogatások után, hanem egy erre a célra létrehozott letéti számlára való befizetéssel is jogosultak lesznek az adókedvezményre. A filmalap által a letéti számlán gyűjthető összeget 3 milliárd forintban maximálták. Érdekessége a javaslatnak, hogy az adókedvezmény a számítógépes és konzolos videojátékok animációs betéteire is vonatkozna. Az új módosítás fő haszonélvezője Andrew Vajna filmipari kormánybiztos excége, a Digic Pictures 3D animációs stúdió lenne.

Hétfőn elfogadják azt a határozatot, amely április 12-ét a Felvidékről kitelepítettek emléknapjává nyilvánítja. 1947-ben ettől a naptól kezdve több mint 100 ezer magyart telepítettek ki az akkori Csehszlovákiából embertelen körülmények között. A kormány ígérete szerint az emléknap kijelölése után a kitelepítettek anyagi kárpótlását is rendezni fogják.

A napirendi javaslat szerint a záróvita után megszavazhatják a környezet védelmének általános szabályairól szóló-, és a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását. A javaslat két eljárás technikai egyszerűsítését tartalmazza: megszüntetik környezetvédelmi ügyekben az előzetes konzultációt, erre ugyanis a kötelező hatásvizsgálatok rendjének megváltoztatása miatt már ne volt igény, és egyszerűsítik a vízkészletjárulék-bevallási és -fizetési eljárást is.

A titokzatos alaptörvény-módosítás

Bár a napirenden szerepel a szeptemberben elfogadott trafiktörvény módosításainak zárószavazása is, erre hétfőn még nem kerül sor. A képviselők a javaslathoz beérkezett móosításokról szavaznak majd. A hivatalos nevén a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény mostani módosításának lényege, hogy a jövőre megalakuló nemzeti dohányboltok sorsjegyárusítást és fogadásszervezést is végezhetnek majd.

A napirendi javaslat szerint hétfőn este az új polgári törvénykönyv (Ptk.) részletes vitájára kerül sor, de ez is változhat. Ha erre irányuló kérelem érkezik, akkor hétfőn ehelyett az alaptörvény titokzatos harmadik módosításának általános vitáját kezdik meg, a részletes vitát pedig kedd reggel. A 3. alaptörvénymódosítás szövege máig nem érhető el az országgyűlés honlapján. Sajtóinformációk szerint nagy valószínűséggel ez azt tartalmazza majd, hogy a parlament előtt lévő földtörvény is kerüljön be a sarkalatos törvények sorába.

Kedden több korábban tárgyalni kezdett javaslat, így a hegyközségekről szóló törvényjavaslat, valamint az igazságügyi tárgyú, illetve a szakképzést érintő jogszabályok módosításai kerülnek terítékre.

Szerdán további részletes viták mellett két országos népi kezdeményezésről is tárgyalnak a képviselők: a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásairól, illetve a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesület egyházként történő elismeréséről. Utóbbi esetben az únyi székhelyű egyesület, azaz a rózsakeresztes egyház ügyvédje indított népi kezdeményezést, és gyűjtött össze 1500-1700 hitelesített aláírást.