Baráti körös vert MSZP-st és jobbikost

2012.12.02. 18:57

Négy településen tartottak önkormányzati választást, több helyen is pártos jelöltekkel. Ez jó esemény a választáson jól szereplő pártoknak arra, hogy a néhány száz embert megmozgató időközi választást országos jelentőségű eseménynek állítsák be, a rosszul teljesítők pedig bagatellizálják azt. (Lásd keretes írásunkat!)

Az őszi nyertesek: MSZP, Fidesz, DK, Jobbik

Az időközi önkormányzati választások eredményeinek sokan szeretnek országos jelentőséget tulajdonítani, pedig a legtöbbször nem jeleznek semmit a helyi viszonyokon kívül. Az MSZP is korán örült, amikor a Fidesz szeptemberben Dunaföldváron elbukta az időközi választást. Akkor az MSZP Tolna megyei elnökhelyettese, Horváth Zsolt függetlenként indulva győzte le 57-43 százalékos arányban a Fidesz jelöltjét. Egy héttel később Varga Gyula már MSZP-s színekben indulva verte meg a fideszes jelöltet a soproni időközi képviselő-választáson. A soproni sikert Mesterházy Attila, az MSZP elnöke lélektanilag fontos győzelemnek nevezte, szerinte azt bizonyította, hogy egy jó jelölttel és egy reális programmal legyőzhető a Fidesz.

Október 28-án aztán fordult a kocka. Aznap három időközi választást is tartottak. Dabason a Fidesz jelöltje nagy fölénnyel, Baján valamivel szorosabb versenyben nyert, Tiszavasváriban pedig maradt a jobbikos polgármester, az MSZP pedig leszerepelt. Ezután Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kiállhatott sajtótájékoztatót tartani arról, hogy semmiféle politikai trendváltás nem történt az országban.

A novemberi szamosszegi időközi választást is a Fidesz nyerte. Múlt vasárnap hat településen tartottak választást. Ebből öt helyen, Szilsárkányban, Pácinban, Tárkányban, Vámosszabadiban és Kardoskúton független jelölt nyert, Kosdon pedig jobbikos. Az eredmények nyilvánosságra hozatala után a Demokratikus Koalíció közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy Pácin és Vámosszabadi független indulója valójában a DK támogatottja volt.

Nézzük a mostani helyszíneket:

Budakalász, 01-es egyéni választókerület: A Budakalászi Baráti Kör jelöltje, a Fidesz által is támogatott Máté István nyerte az időközi képviselő-választást. Az 1176 választópolgár közül 398 szavazott. Máté István 204, Szigeti Ferencné (Budakalászi Nemzeti Fórum) 60, Márton András (MSZP) 52 , Nógrádi Zoltán (Budakalászért Védegylet) 43, Pál Béla (Jobbik) 37 szavazatot kapott. 2010-ben a Fidesz győzött, Mányai Zoltánnak azonban összeférhetetlenség miatt vissza kellett adnia mandátumát, miután a kormányzati internetes kommunikációért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki.

Ebben a választókerületben 2006-ban is a Budakalász Baráti Kör jelöltje győzött, aki az MSZP és a Fidesz akkori jelöltjeit is maga mögé utasította.

Nagydobos, polgármester és képviselő-választás A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen az eddigi polgármester, Kovács Gábor győzött 526 szavazattal. A települést eddig irányító Fonalka István Sándor 322 szavazatot kapott, a szintén független (bár 2010-ben jobbikosként a testületbe jutó) Ferenczi Zoltán az utolsó pillanatban visszalépett.

A kétezres években Nagydoboson mindig független jelölt nyert.

Az önkormányzati testület hat képviselői helyére harminc jelölt pályázik, közülük hárman az MSZP színeiben indulnak, a többiek függetlenként. A faluban '98-ban még csak függetlenek kerültek a testületbe, 2002-ben hat függetlenre három MSZP-s jutott, 2006-ban két fideszes, három MSZP-s és négy független képviselőt választottak meg. A 2010-es testület a jobbikos Ferenczi mellett öt független képviselőből állt. A képviselő-választásnak csak késő éjjel lesz eredménye.

Darvas, polgármester-választás Lemondás miatt választottak polgármestert választ a hajdú-bihari Darvas. Darvason most Buk György független jelöltet választották meg. A választópolgárok 22 százaléka ment el szavazni. Buk 80 szavazattal, 70 százalékos aránnyal nyert a szintén független Jován József ellenében.

Orgovány, polgármester-választás Szintén lemondás miatt kellett szavazni a Bács-Kiskun megyei Orgoványban is, ahol Lóczi Boglárkát, a Fidesz-KDNP közös jelöltjét választották meg. A 2740 választásra jogosult közül 1182 vett részt a szavazáson. A szavazatok 61,5 százalékát kapta Lóczi Boglárka, míg ellenfele a független jelöltként indult Utasi Péter Istvánra 452-en szavaztak, mely a voksok 38,5 százaléka. Lóczi 2010 óta a képviselő-testület tagja, ahová a legtöbb szavazattal jutott be.