A DK szerint hatályosak a zsidótörvények

2012.12.04. 13:48

A Demokratikus Koalíció  benyújtotta korábban bejelentett indítványát (pdf) a rasszista nézetek visszaszorítására. A Molnár Csaba által jegyzett dokumentum a kormányt az alaptörvényt hatályon kívül helyező indítvány beterjesztésére kéri. Szerinte ugyanis mivel a preambulum értelmében 1944 márciusa és 1990 májusa között megszakadt a jogállamiság, a korábban meghozott zsidótörvények ma is legitimnek számítanak, míg a háború után aláírt nemzetközi egyezmények nem hatályosak.

A DK azt is betiltatná, hogy antiszemita személyek szobrokat kaphassanak, vagy közterületeket, intézményeket lehessen  elnevezni róluk. Emellett átdolgoztatnák a Nemzeti Alaptantervet, hogy kikerüljenek az antiszemita szerzők, és visszavegyék a szakmai bizottság által javasolt, de a kormány által "zsidóságuk okán törölt" szerzőket. A DK arra is felszólítja a kormányt, hogy ne reagáljanak a jobbikos kérdésekre és interpellációkra.

A parlamenti pártokat a DK a Jobbikkal való együttműködés és vita teljes beszüntetésére, és az önkormányzati szintű együttműködés befejezésére szólította fel. Emellett betiltatnák az egyenruhában, alakzatban történő megfélemlítő felvonulásokat és kezdeményeznék a Jobbik betiltását az ügyészségnél.