Medián: Bajnaiék visszaestek

2012.12.06. 13:46

Egy hónap alatt valamelyest visszaesett az Együtt 2014 választói mozgalom népszerűsége – írja a Medián felmérésre hivatkozva a HVG legfrissebb száma. 

A november végén 1200 fő személyes megkérdezésével készített felmérése szerint a teljes szavazókorú népesség körében elért 10, és a választani tudó biztos szavazóknál mért 16 százalékával biztos parlamenti befutó lenne az Együtt 2014, ha pártként indulna a „jövő vasárnapi” választáson.

A Medián október végi felmérése szerint a Bajnai Gordon korábbi kormányfő vezette Haza és Haladás nevű alapítvány, a Milla és a Szolidaritás összefogásából létrejövő Együtt 2014-nek a teljes népességen belül 14, a választani tudó „biztos” szavazók körében pedig 22 százalékos volt a támogatottsága.

A Medián november végi közvélemény-kutatása szerint a Fidesz őrzi vezető helyét, a kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében 26 százalék. Az MSZP támogatottsága 14, a Jobbiké 11 százalékos. Az LMP 3, a Demokratikus Koalíció 2 százalékon áll.      

Bár kedveltség tekintetében csökkent a különbség Orbán Viktor és Bajnai Gordon között, már május óta Bajnai a népszerűbb. A második Orbán-kormány eddigi teljesítményének értékelése százfokú skálán 31 pontot ér el. Ennél lényegesen kevesebben vannak azok, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok (18 százalék), az emberek háromnegyede borúsan látja Magyarország helyzetét.