Káoszhoz vezetett az államosítás egy budai gimnáziumban

2013.01.11. 07:48

Az iskola állami fenntartásba vétele által okozott kaotikus állapotokról számolt be az egyik budai gimnázium igazgatója a héten a szülőknek. A szülői munkaközösség hétfő esti értekezletéről készült jegyzőkönyv szerint az igazgató azt mondta: egyelőre a működés legalapvetőbb feltételei sem adottak, mindent a bizonytalanság jellemez.

Megszűnt a gimnázium gazdasági osztálya, nincs gazdasági ügyvitel, számlázás és kifizetés, és nincs költségvetés sem, sorolta. Nem derült ki, hogy az évi több százmillió forintos költségvetés fedezete hogyan, mikor és milyen forrásból áll majd rendelkezésre.

Az, hogy a nyugdíjas pedagógusok nem dolgozhatnak tovább, ebben az iskolában az igazgató óvatos becslése szerint tizenegy embert érint, a helyükre pedig nem lehet új pedagógust felvenni. Az igazgató szerint a végrehajtás módja és a szabályok homályosak.

Az igazgató elmondta a szülőknek azt is, hogy január 3-án kiderült: a pedagógusok ezentúl nem kapnak közlekedési hozzájárulást, vagyis BKV-bérletet, ami a nettó 110-120 ezer forintot kereső tanároknak lényegében 9 százalékos bevételcsökkenést jelent. Az igazgató szerint az indoklás erre az volt, hogy vannak iskolák, ahol eddig sem kaptak ilyet a tanárok, és az új, igazságosabb rendszerben nem fordulhat elő ilyen egyenlőtlenség.

Januártól közel háromezer iskola irányítás került át az államhoz. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a héten kijelentette: sikertörténet volt az iskolák állami fenntartásba vétele, minden menetrend szerint zajlott.

Ha megosztaná a saját iskolája tapasztalatait, írjon erre a címre!