Hoffmann: Siker az iskolák állami átvétele

2013.01.08. 12:47

Sikertörténet volt az iskolák állami fenntartásba vétele, minden menetrend szerint zajlott, mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, miután januártól közel háromezer iskola irányítás került át az államhoz. Hoffmann szerint az átalakítás nem öncélú, része az oktatás megújításának: a változások eredménye nem azonnal mutatkozik meg, de a végső cél az, hogy a gyerekek az ország bármelyik iskolájában ugyanazokhoz a műveltségi javakhoz férhessenek hozzá.

Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár külön hangsúlyozta: nem államosítás történt, már csak azért sem, mert most is vannak egyházi és alapítványi iskolák is. Annyi történt, hogy az iskolák fenntartásának feladatát ezentúl nem az önkormányzati struktúrában látják el.

Januártól összesen 2748 általános iskola, középiskola, kollégium és más közoktatási intézmény fenntartását és szakmai irányítását vette át az állam a Klebelsberg Központon keresztül. Az átalakítás 126 ezer pedagógust és 1,2 millió gyereket érint.

Az átállás nem érintette a bérek utalását, január 3-ra mindenki rendben megkapta a fizetését, és ez ezentúl is így lesz, hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Az iskolák szakmai irányítását a Klebelsberg Központ koordinálja a tankerületeken keresztül. A járási rendszerhez igazítva 198 tankerületi  vezető kezdte meg munkáját novemberben. Ők fognak a helyi ügyekben intézkedni, azaz az iskolák napi működésével kapcsolatos kérdésekben nem a budapesti Klebelsberg Központban fognak dönteni, mondta Marekné Pintér Aranka, a Központ vezetője.

Az átvett intézményekben foglalkoztatott pedagógusok számáról, képesítéséről, a diák-tanár arányról már most is részletes statisztikai adatok vannak, mondta az Index kérdésére Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár. Kérdésünkre, hogy ez alapján tavasszal várhatók-e bejelentések iskolák összevonásáról vagy megszüntetéséről, Gloviczki azt válaszolta: "a közeljövőben nincs olyan szándék, hogy a pedagóguslétszámról döntés szülessen."

Az állami fenntartás azt jelenti, hogy a központi költségvetés veszi át  az önkormányzatoktól az oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, közvetlenül utalja a tanárok bérét, és egységes szakmai irányítást gyakorol majd. Az iskolaépületek működtetésében bizonyos esetekben ezentúl is megoszlanak a feladatok az állam és a helyi önkormányzat között. A 3000 főnél kisebb településeken az állam automatikusan vállalta az iskolák működtetésével kapcsolatos kiadásokat. 55 jobb helyzetben lévő kistelepülés kapott engedélyt arra, hogy továbbra is maga gondoskodjon az iskola működtetéséről.

A 3000-nél nagyobb lélekszámú településeknek főszabályként maguknak kell állni az az iskolaépületek rezsijét, de 227 önkormányzat azt jelezte: erre nincs elegendő forrása. Közülük 120 vállalta, hogy hozzájárulást fizet az államnak, azaz a költségeket részben megosztják. Gloviczki Zo9ltán elmondása szerint a települések esetében ez a hozzájárulás havi 1,5-20 millió forintot tehet ki.

Az országban összesen 1297 önkormányzattal kötött megállapodást az állam az iskolák átadásáról. Az állami fenntartásba vételről szóló megállapodást mára a legtöbb önkormányzat aláírta. Csak hat olyan önkormányzat volt, ahol a megállapodást a miniszternek határozattal kellett létrehoznia. Január 15-ig az átadott vagyon használatáról is részletes megállapodásokat kötnek az önkormányzatokkal.