Nem érdemes rohanni a vonathoz

2013.01.14. 12:23
A havazás miatt gyakrabban kell tisztítani a váltókat a vasúton, ezért több vonalon akár 100 perces késéssel közlekedtek a vonatok hétfő délelőtt. Délre a helyzet valamennyit javult, bár az ország nyugati és középső részén még mindig gyakoriak a 15 és 60 perc közötti késések.

Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben – közölte hét óra után nem sokkal a Máv Start Zrt. A vasút tájékoztatása szerint a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden most a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolni. A vonatközlekedésről térképes információt a Máv Start honlapján itt találnak.

A fentiek mellett olvasóink a Budapest-Tatabánya-Győr vonalon is egy órát meghaladó késésekről számoltak be, de a főváros környékén szinte minden vasútvonalon 5-60 perces késésekre lehet számítani. Ezzel ellentétben egy kapuvári munkatársunk beszámolója szerint a nagy hó ellenére sincs késés a GYSEV által üzemeltetett Sopron-Győr vonalon. „A vonat szinte percre pontosan érkezett, éljen a GYSEV!” – írta.

A nyolc után nem sokkal kiadott MÁV-közlemény szerint: „a  folytatódó intenzív havazás, a feltorlódások miatt, a még nagyobb késések elkerülése érdekében, egyes elővárosi vonatokat nem közlekedtet a MÁV Zrt. A martonvásári, a monori, és egyes váci elővárosi vonatokat nem indítanak el. Helyettük a zónázó vonatokat minden állomáson és megállóhelyen megállítják”.

A késések tekintetében az eddigi rekordot a Nyugatiból indult 2440 számú vonat tartja, ami 147 perc késéssel érkezett Vác-Alsóvárosba, a szintén Vácra tartó 2412-es vonat 100 perc késéssel ért Vácrátótra, egy Vácról indult vonat pedig 81 perc késéssel futott be Fótra. A Piliscsabáról indult 2037-es vonat 100 perc késéssel haladt át a Dunán. A Keletiből 8.35-kor kellett volna elindulnia egy hatvani vonatnak, ami 9.43-kor indult. Szentesről 72 perc késéssel érkezett meg a 7207-es személyvonat a Nyugatiba, a Ceglédről érkező 2517-es személyvonat 60 perc késést halmozott fel.

Ebben is jobbak a szlovákok

Szlovákiában, amelynek a déli régióiban, a Kis- és az Öreg Duna mentén, valamint a Morva, a Vág és a Garam alsó folyásánál szintén leesett legalább 10 centi hó az éjjel, szinte zavartalan a vasúti közlekedés – hívta fel a figyelmünket Roland nevű olvasónk. Itt meg is nézheti, hogy tényleg. Csak két vonatot jeleznek pirossal (ez mutatja a 30 percnél nagyobb késést), ebből az egyik történetesen a Keletiből indult.

A győri pályaudvaron az utastájékoztató tábla szerint 15-30 késésekkel lehet számolni a Budapestről érkező és a Budapestre induló vonatoknál. A Bécsbe és Zürichbe menő vonat már most 30 perces késést szedett össze. Győrből Budapestre ebben az időben a Wiener Walzer megy. „A tájékoztatás szerint 15 perces késéssel lehet számolni, de a vonat végül 25 perccel később érkezett meg” – írta olvasónk, Sándor.

Ádám nevű olvasónk felfedezte a hóhelyzet előnyét is: barátnőjével nem kellett sietniük a kőbányai pályaudvarra, úgy érték el a hivatalosan 8 órakor induló szegedi gyorsvonatot, hogy kényelmes tempóban csak 8.20-kor érkeztek meg a vonathoz.

Pirosból narancssárga körök lettek

Dél felé azonban ezt a kényelmes megoldást már nem feltétlenül ajánljuk olvasóinknak: a MÁV információs térképén jelenleg egyetlen, a 60 percet meghaladó késéseket jelző piros kör található, ez a menetrend szerint 9 órára kiírt, valójában viszont csak 28 perces késéssel indult Vácra tartó személyvonat, ami mostanáig 99 perc kését halmozott fel.

A körök nagyobbik része azonban délre a kritikus vonalakon is narancssárgára váltott: a 15 perc és egy óra közötti késések a jellemzőek. A 3067-es hatvani járat például 42 perces késésnél tart, a 952-es, Bobáról Zalaegerszegre tartó vonat 40 perc késést görget, a 2932-es Budapestről Lajosmizsére tartó járat 47 percnél jár. Ez persze bőven elég lehet ahhoz, hogy elkéssünk a munkából, vagy elszalasszunk egy fontos találkozót, de várhatóan az iskolák mellett a munkaadók is megértőek lesznek a mai hóhelyzetből adódó késésekkel szemben.