Megzavarták Hoffmann előadását a diákok

2013.01.18. 11:08 Módosítva: 2013.01.18. 12:00

Bekiabálással zavarta meg Balog Zoltán minisztert beszédét a Hungexpón tartott második köznevelési konferencián a Hallgatói Hálózat egyik aktivistája. A miniszter a bekiabáló diáknak azt felelte, szívesen átadja a helyét a pódiumon, de a hallgató nem kívánt élni a lehetőséggel.

Hoffmann Rózsa előadása közben a diákok már udvariasabbak voltak. A HaHa tagjai közül többen jelentkeztek, hogy kérdezni szeretnének. Az államtitkár ezért megszavaztatta a közönséget, hogy befejezhesse-e az előadását. Miután a közönség többsége igennel szavazott, Hoffmann arra kérte a hallgatókat, hogy hadd mondja végig az előadását, és utána rátérhetnek a kérdésekre. A diákok ebbe belegyeztek. Az államtitkár ezután hosszan beszélt a köznevelési rendszer átalakításának sikeréről, majd levonult a színpadról

A felháborodott diákok ezután felálltak és odamentek a pódiumhoz, ahol az egyik szervező azt mondta nekik, hogy a sajtótájékoztatón majd feltehetik kérdéseiket. Ők azonban a nagy nyilvánosság előtt akarták megkérdezni az államtitkárt.

Arra voltak kíváncsiak, hogy Hoffmann milyen sikertörténetről beszél, amikor több iskolában nincs fűtés, 16 éves korra vitték le a tankötelezettséget, 62 éves pedagógusoknak választaniuk kell a nyugdíj vagy a munkabér között, 16 szakon pedig anyagi cenzust vezettek be. Az egyik aktivista azt mondta az Indexnek: azért zavarták meg az előadást, mert a valóság szerintük más, mint amit a kormánypropaganda állít. A diákok tiltakozását nem fogadták lelkesen a konferenciára érkező közalkalmazottak, többen hangosan az aktivisták eltávolítását sürgették.

Az előadások után tartott sajtótájékoztatóra a Hallgatói Hálózat két aktivistáját engedték be. Egyikük azt kérdezte Balog Zoltántól, hogy terveznek-e a diákhitel 2 helyett egy másik, önfenntartó hitelkonstrukciót. Balog azt válaszolta, hogy a diákhitel 2 közép- és hosszútávon is jó lett volna a diákoknak. Mivel ma a fiatalok félnek a hitelfelvételtől, az új rendszerben inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy az tanulhasson ingyen, aki teljesíti a minőségi követelményeket.

A HaHa másik aktivistája több kérdést is fel akart tenni Hoffmann Rózsának, de Balog figyelmeztette: ez egy sajtótájékoztató, ezért csak egy kérdésre van lehetőség, ha párbeszédet akarnak, akkor azt beszéljék meg külön (a sajtótájékoztató végén a két diákkal külön is beszélgettek ezután). A diák azt kérdezte Hoffmanntól, hogy mikor lesz végre átlátható a közoktatási rendszer, mikor tudják meg a tanárok, hogy milyen könyvekből kell tanítaniuk és honnan lesznek eszközeik.

Hoffmann azt mondta: nincs tudomása olyan iskoláról, amelyben fennakadás lenne a tanításban.
Ezek a változtatások csak 2013 szeptemberétől lépnek életbe, ezért türelmét kért ahhoz, hogy addig mindent elrendezzenek. Az államtitkár úgy fogalmazott, eddig nem volt csúszás az átalakításban, ezért nem szolgáltak rá a bizalmatlanságra. "Ha a csúszás szeptemberre mégis bekövetkezne, akkor engem megkövezhetnek, megvesszőzhetnek, és gondolom a miniszter úr is szívesen kiveszi a részét ebből" - fordult Balog Zoltán felé Hoffmann Rózsa.

A sajtótájékoztató után Balog Zoltán a két aktivistával külön is beszélt. Tóth Fruzsina Márta, a HaHa képviselője a találkozó után elmondta, konkrét időpontban nem állapodtak meg a miniszterrel, csupán abban, hogy levélben kérnek tőle találkozót. A megbeszélésen szóba került a 16 szak helyzete is, Tóth elmondta, hogy a miniszter tájékoztatása szerint az ide felvehető, államilag finanszírozott diákok számának meghatározásához a 2011-es számok lesznek az irányadóak.