Nem írja alá a HÖOK a megállapodást

2013.01.21. 12:59 Módosítva: 2013.01.21. 13:11

A vasárnap este nyilvánosságra került formájában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem tudja elfogadni a minisztérium tervezetét a rész-megállapodásra, közölte a szervezet.

A HÖOK egyáltalán nem tartja elfogadhatónak a megállapodás tervezetében azt a felsorolást, amely a további egyeztetéseket folytató felsőoktatási kerekasztal részt vevőiről szól, és a Hallgatói Hálózatot kizárná a további egyeztetésekből.

"Többször is jeleztük, hogy a kerekasztal létrehozásával egyetértünk, annak munkájában részt kívánunk venni, azonban az egyeztetéseket minél szélesebb körben szeretnénk megvalósítani", írták közleményükben.

A decemberi tüntetésekben fontos szerepet játszó Hallgatói Hálózat elfogadhatatlannak tartja, hogy őket kizárnák a további egyeztetésekből.

A HÖOK közlése szerint a mai újabb miniszteri találkozó előtt is zajlanak az egyeztetések a Hallgatói Hálózattal és a Magyar Rektori Konferenciával. A rész-megállapodás tartalmáról és tervezetéről tegnap az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum tagjainak állásfoglalását is kérték.

Múlt hét csütörtökön Balog Zoltán és Nagy Dávid HÖOK-elnök bejelentette: a most felvételire készülők bizonytalanságának mielőbbi megszüntetése érdekében a 16 szak állami támogatásáról és a tárgyalások további menetéről hétfőn rész-megállapodást írnak alá.

Mint korábban megírtuk: az Emberi Erőforrások Minisztérima egy felsőoktatási kerekasztal létrehozására tett javaslatot. Ebbe a HÖOK mellett meghívnák a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Magyar-Európai Gazdasági Tanács képviselőit is, a Hallgatói Hálózatot és az Oktatói Hálózatot viszont nem.