Az államhoz került a polgármesteri jutalmak fele

2013.01.25. 12:14
Orbán Viktor haragja miatt a polgármestereknek és helyetteseiknek vissza kell fizetniük vagy jótékony célra felajánlaniuk nagy összegű év végi pénzjutalmukat. A miniszterelnök nevében intézkedő fideszesek azonban megfeledkeztek arról, hogy a városvezetők a hírekben szereplő összegeket már nem, legfeljebb a jutalmak nettó összegét adhatják vissza, a pénzek mintegy 50 százaléka az államhoz került. A miniszterelnöki szigor arra nem terjedt ki, hogy az általában a politikai garnitúrához tartozó cégvezetők sok helyen jóval magasabb jutalmat tehettek zsebre, mint a polgármesterek.

Ha akarnák, sem tudnák teljesen kártalanítani saját önkormányzatukat jutalmaik visszafizetésével a fideszes polgármesterek. Az önkormányzatok nehéz helyzete miatt nyílt miniszterelnöki megrovásban részesített politikusok ugyanis alig a felét kapták kézhez a hírekben szereplő milliós jutalmaiknak, a pénzek felét adó formájában az államnak fizették be az önkormányzatok.

A Blikk múlt szerdán írt arról, hogy több adósságokkal küszködő önkormányzatnál is milliós jutalmakat osztottak szét. Szerdán Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy Kubatov Gábor pártigazgatóval közösen levelet írtak a Fidesz választókerületi elnökeinek. Ebben Orbán Viktor kérésének megfelelően felszólították a politikusokat, hogy az önkormányzati testületek által megszavazott és kifizetett jutalmukat fizessék vissza vagy fordítsák jótékony célra.

Az ügyben megszólalt Orbán is. A miniszterelnök a Vásárosnaményben tartott szerdai kormányülés után azt mondta: ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon. A miniszterek sem kaptak jutalmat, az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés – tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök kérésének megfelelően a Fidesz választókerületi elnökeinek csütörtökig kellett összegyűjteniük, hogy a körzetükben a polgármesterek, alpolgármesterek vettek-e fel jutalmat, és ha igen, akkor mennyit. Úgy tudjuk, a Fidesz várhatóan a hétvégén hozza nyilvánosságra az összegyűjtött adatokat. Az összesítést nehezíti, hogy nem egységesek a beérkező számok.

Információink szerint a milliós jutalmakról szóló hírek, amelyek kiváltották a miniszterelnök haragját, bruttó összegeket tüntettek fel, hiszen a képviselő testületeknek ebben a formában kellett elfogadniuk az előterjesztéseket. A jelentősnek tűnő összegekből így az állam is levette a maga részét. Önkormányzati forrásaink szerint a polgármesterek ténylegesen kézhez kapott jutalma csupán az összes adóterhet figyelembe véve a fele annak az összegnek, ami az önkormányzatok kasszáját rövidítette. Arról azonban nem esett szó, hogy az állam is visszaadná ezeket a jutalmak révén beszedett pénzeket az önkormányzatoknak, ha a visszafizetés miatt jogalap nélkül beszedett adóvá válnak.

Egy befolyásos kormánypárti politikus az Indexnek azt mondta: a Fideszben nem merült fel, hogy a kifizetett összegeket az adóterhekkel együtt fizessék vissza az önkormányzatoknak. A politikus ezt azzal magyarázta: nem jelent problémát, hogy a jutalma adóterhei az államhoz kerülnek, így ugyanis a közvagyon részei maradnak. A kormányfői utasítás lényege pedig az volt, hogy ne kerüljenek magánzsebekbe a pénzek.

Nem szerepeltek a visszafizetésre kötelezettek körében az önkormányzati cégvezetők sem, jóllehet ez a kör is többnyire a politikai kinevezettek közé tartozik, és sok helyen jóval több pénzt kaptak, mint a városvezetők. Így történt például Csepelen, ahol a polgármester és a helyettesei nem kaptak jutalmat. 3,5 milliót viszont kiosztottak a csepeli önkormányzati cégvezetőknek. Egy budai kerületben viszont a városvezetőknél jóval többet, mintegy 20 millió forintot folyósítottak az önkormányzati cégek irányítóinak, és volt, aki több mint 6 milliós plusszal számolhatott karácsonykor.

A fideszes vezetésű Csepelen az Indexnek azt mondták: a cégvezetőknek fizetett összeg nem jutalom, hanem célprémium volt, ami a munkaszerződés alapján járt. Az önkormányzatnál Orbán levelére is hivatkoztak, amely szerintük is csak a politikusokra vonatkozott.

Az általunk megkérdezett önkormányzatoknál azt állították eleget tettek a kormányfő kérésének. A XI. kerületiben azt mondták, hogy Hoffmann Tamás fideszes polgármesternek tavaly novemberben 3,5 millió forint jutalmat szavazott meg az újbudai képviselő testület, de már az előterjesztésben is az szerepelt, hogy a jutalom jótékonykodásra megy majd. A polgármester az összeget nem is vette fel, hanem két óvodának, illetve a Gazdagréti Református Egyházközségnek ajánlotta fel. Az önkormányzat szerint hasonlóan tettek az alpolgármesterek is, köztük Kupper András, aki parlamenti képviselői is egyben, és 2,6 millió forint pluszpénzt kapott.

A XX. kerületnek ugyan az MSZP-s Szabados Ákos irányítja, egyik helyettese a fideszes Vas Imre azonban ugyancsak részesült jutalomban. A Blikk arról azonban nem írt, hogy Vas, aki parlamenti képviselő is egyben pontosan mekkora jutalmat kapott. A kormánypárti politikust csak munkatársán keresztül sikerült elérnünk, aki azt közölte, hogy Vas már Orbán levele előtt jótékony célra (óvodáknak, illetve jogvédő civil szervezeteknek) ajánlotta az összeg. További részletet nem kívántak elárulni, többek között a jutalom nagyságát sem.

A XXII. kerületi önkormányzat szerdai megkeresésünkre egyáltalán nem kívánt válaszolni. A Blikk szerint Szabolcs Attila, Budafok fideszes polgármestere 1,9 milliót, két helyettese pedig 1,6 milliót kapott.