Emelik a tanárok bérét szeptemberben

2013.02.08. 18:01 Módosítva: 2013.02.08. 18:03

Orbán Viktor a szerdai gyulai kihelyezett frakcióülésen kijelentő módban beszélt arról, hogy szeptemberben mégiscsak bevezetik a pedagógusoknak 30-40 százalékos béremelést hozó életpályamodellt, értesültünk fideszes forrásokból.

Úgy tudjuk, a kormányfő a korábbi feltételes módú nyilatkozatok helyett szokatlan egyértelműséggel szólt az idei béremelésről, amelyhez idén 70 milliárdos forrásra van szükség.

A hét elején egy a kormányhoz közel álló szereplő is azt mondta az Indexnek, hogy "nagy összeget merne tenni" az életpályamodell idei bevezetésére.

Ez lehet az oka annak, hogy pénteken Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is a korábbinál egyértelműbben nyilatkozott a kalocsai Dózsa György-szakközépiskolában az ügyről. Az államtitkár az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy szeptemberben teljes körűen bevezetik az utóbbi hónapokban csak lebegtetett életpályamodellt.

EMMI-s forrásaink szerint ugyanakkor az MTI nem teljesen pontosan idézte az államtitkárt, ő ugyanis továbbra is használta a "minden valószínűség szerint" kifejezést. Másik forrásunk szerint csak akkor lehet ebben az ügyben biztosat mondani, ha erről kormányzati döntés születik és meglesz a forrás is. Az ugyanakkor bizakodásra ad okot az EMMI-nél, hogy a köznevelési törvényből egyelőre nem kellett kivenni az életpályamodellre vonatkozó részt.

Az életpályamodell bevezetését Matolcsy György október elején bejelentett 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programja tette bizonytalanná. A csomag 2013 szeptembere helyett csak 2014 januárjától emelné a pedagógusbéreket. Ezt csak akkor tudják előbbre hozni az eredetileg meghirdetett szeptemberi időpontra, ha az ország gazdasági helyzete ezt 2013-ban lehetővé teszi.

Azóta a kormányzati szereplők, főként Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mindig úgy beszélt a béremeléséről, hogy arra "nagy esély van", az "nagy valószínűséggel" szeptemberben teljesíthető lesz.