Egy terem csak a blokád

2013.02.12. 14:13

Egyetlen előadóterembe szorult vissza a hétfőn kezdődött egyetemfoglalás az ELTE bölcsészkarán. Mintegy harminc tiltakozó diák tart ki, de most már nem akarják leállítani a tanítást. Kedd délután hatra fórumot szerveznek, oda várják a bölcsészeket.

Dezső Tamás, a kar dékánja kora délután sajtótájékoztatón ígérte meg, hogy erőszakkal biztosan nem lépnek fel a tiltakozó diákokkal szemben. Dezső hétfőn már elítélte a blokádot, és kedd délelőtt személyesenszólította fela 47-es nagyelőadó elfoglalóit a távozásra.

A dékán szerint a bölcsészkar diákjainak többsége elítéli a tiltakozók módszerét. „Be kell látniuk, hogy a kívánt hatást itt nem tudták elérni” – üzent az aktivistáknak.

Dezső nem tudja elfogadni, hogy „akár jóhiszeműen, de akadályozzák a hallgatókat jogaik gyakorlásában”. Ugyanakkor párbeszéddel kívánja megoldani a helyzetet. „A bölcsészkar 377 éve áll, a türelmünk végtelen” – fogalmazott. „Több száz terem van még, nem nagy a probléma, az oktatás zavartalan” – mondta az aktuális helyzetről.

Jelezte, hogy a helyzetet nehezíti, hogy a teremfoglalók a bázisdemokrácia szabályai szerint működnek, így nehéz náluk a döntéseket keresztülvinni, nincs kivel közvetlenül tárgyalni.

Az egyetemfoglalók hétfő esti tervükkel szemben, a kedd reggeli viták után, úgy döntöttek, hogy nem szólítják fel a tanárokat és a diákokat az oktatás felfüggesztésére. Néhány termet azonban így is körbejártak, hogy népszerűsítsék az esti fórumot. Volt, ahol az oktatók és a diákok is szívesen fogadták őket, de volt olyan eset is, hogy az órán ülő hallgatók leszavazták, hogy szót kaphassanak.