L. Simon nem mond le, de nem tudja, mit akar a miniszter

2013.02.13. 12:53 Módosítva: 2013.02.13. 15:59
Államtitkárként vett részt L. Simon László a Terror Házában tartott kulturális konferencián, bár tegnap már tényként jelent meg a sajtóban, hogy menesztik posztjáról.

Kerényi Imre rendező és Karácsony Gergely, parlamenti kulturális bizottsági alelnök részvételével tartottak beszélgetést a Terror Házában, amelyen a meghirdetett téma  az MMA, a filmgyártás és színházak ügyei voltak, a konferencia fő témája azonban a kultúráért felelős államtitkár státusza lett.

L. Simon László, az EMMI szakállamtitkára is a meghirdetett résztvevők között volt. L. Simonról tegnap írtuk meg, hogy a közeljövőben menesztik posztjáról, és helyét várhatóan Halász János parlamenti államtitkár veszi át.

A hírek nyomán a beszélgetés során többször is felmerült, hogy menesztették-e L. Simon, illetve, ha igen, mi volt az oka. az államtitkár azonban mindannyiszor kikerülte a választ.

Laci, te ebbe buktál bele

L. Simon azon kijelentésére, hogy a Magyar Művészeti Akadémia ügyét túldimenzionálják az újságírók, Karácsony Gergő úgy riposztozott: "Én is azt mondom, kezeljük helyén az MMA ügyét a magyar kultúrpolitikában, és ismerjük el, hogy Laci, te ebbe buktál bele." Az államtitkár erre úgy reagált, hogy Karácsony egy párt nélküli képviselő, és a bukásos megjegyzése méltatlan.

L. Simon a moderátor kérdésére zárszóként azt mondta:"Meghívtak ide, mint kulturális államtitkárt, és mint kulturális államtitkár vagyok itt önök között. Ezt tudom mondani."

Az államtitkár az esemény végén igyekezett kikerülni a sajtót, de a távozását firtató kérdésekre röviden úgy válaszolt: "Nincs szándékomban lemondani, és nem tudom, hogy le akarnak-e váltani”.

Az államtitkár még a folyosón cáfolta a hvg.hu időközben megjelent cikkét, amely szerint őt nem váltják le. Már az esemény alatt megjelent ugyanis a lapban, hogy az államtitkár azt nyilatkozta: "nem mondok le, nem váltanak le, nem bíráltam Fekete Györgyöt." L. Simon erről annyit mondott, hogy az eseményre igyekezve odalépett hozzá egy nő, aki nem mondta, hogy újságíró, és azt kérdezte, hogy lemond-e. Erre állítása szerint csak annyit válaszolt, hogy nem mond le.

Az államtitkár sajtóosztálya időközben kiadott egy nyilatkozatot is az ügyben: "A hvg.hu L. Simon Lászlóval foglalkozó mai írására történő hivatkozás a valótlanság terjesztése." Amelyre a hvg úgy válaszolt: "Lapunk munkatársa a Terror Háza bejáratánál bemutatkozott a hvg.hu újságírójaként L. Simon Lászlónak, és ezután tette fel a lemondására, leváltására, Fekete György bírálatára vonatkozó kérdéseit, melyekre L. Simon László nemmel válaszolt."

Az MMA-t bírálta, azért kell mennie?

L. Simon leváltása mögött a Magyar Művészeti Akadémiával való konfliktusa állhat. Úgy tudjuk, hogy az államtitkár igyekezett visszaszerezni a tárcájától az MMA-hoz vándorló jogokat, és a színfalak mögött kiszorítósdi folyt a tárca és a Fekete-féle szervezet közt, amelynek egyik lépése volt, hogy L. Simon lecserélte az MMA-nak a Vigadót építő alapítvány éléről az Akadémia alelnökét.

Az Index információi szerint L. Simont Halász János parlamenti államtitkár váltja a kulturális államtitkárság élén.