Egy bödön festéket spórolt a Posta a fehér csekken

2013.02.26. 10:31
Takarékos újításként jelentette be a Magyar Posta a fehér csekk bevezetését. Talán lehet spórolni az új átutalási szelvénnyel, de azokon a területeken, amelyre hivatkozva bevezették, nagyon szerény előnyöket mutat: a sárga festék elhagyásával például egymillió csekknél öt kiló nyomdafesték a megtakarítás.

A fehér csekk döcögő indulása után a Magyar Posta Zrt. a napokban számolt be az új szolgáltatásra kötött első nagy szerződéséről. A pénteki bejelentés szerint a cég az Elmű–ÉMÁSZ áramszolgáltatóval kötött megállapodást, ami azt fogja eredményezni, hogy februártól több mint egymillió ügyfélnek fehér csekket küldenek majd a villanyszámlája mellé. (Az Elmű internetes honlapján a fizetési módok között egyelőre ennek a megállapodásnak a nyomát sem találjuk a számlázási tájékoztatóban, az ÉMÁSZ oldalán pedig egyszerűen hibajelentés található.)

A Posta közleménye a korábbi kommunikációhoz hasonlóan három érvet sorolt fel a fehér csekk mellett: a számlák előállítási költségében jelentős megtakarítás érhető el a sárga szín elhagyásával, bővül az újrapapír felhasználási lehetősége, valamint az energiaszolgáltató és a Posta közvetlen szerződése is költségmegtakarítást eredményez.

A Postát felügyelő miniszter, Németh Lászlóné szerint viszont valójában elhanyagolható a különbség a nemrég jelentősen megemelt díjú sárga csekk és az új színezésmentes formátum előállítási költsége között.

A fejlesztési miniszter egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszából az derül ki, hogy a fehérítéssel legfeljebb néhány vödörnyi festéket lehet megtakarítani. Az egyik MSZP képviselő kérdésére Németh Lászlóné közölte, hogy egymillió – azaz éppen az Elmű–ÉMÁSZ ügyfélszámának megfelelő – sárga csekk bizonylat nyomdai előállításához öt kilogramm festék szükséges.

Egy másik miniszteri válaszból az is kiderült, hogy egyáltalán nem lenne technológiai akadálya annak, hogy a megmaradt sárga csekkeket is kifehérítsék. Az év elején 112-ről 137 forintra emelt, tehát 22 százalékkal drágított hagyományos készpénz-átutalási megbízások esetében azonban a környezet- és pénzkímélő szempontoknál valamiért fontosabbnak ítélték a régi elnevezésnek megfelelő formátumot, és a felhasználói szokások tiszteletben tartását.

A fejlesztési miniszter február közepén kiadott parlamenti válaszából az is kitűnik, hogy az újrahasznosított papír felhasználásában sem lesz sokáig különbség a két fajta szolgáltatás között. Németh Lászlóné szerint ugyanis a Posta minden területen törekszik a környezetvédelmi érdekek kiterjesztésére, ezért 2013 első félévében általánossá teszi a sárga csekkek esetében is az újrapapír felhasználását.

01-feher csekk.png

A csekk fizikai adottságai mellett a Posta főként arra hivatkozik, hogy a fehér csekk használatával egy, a korábbitól eltérő „költségtakarékos” szerződéses helyzet alakítható ki, és ezért van lehetőség egyes partnerek számára kedvezőbb díjszabás megállapítására.

A Posta állítása szerint a sárga csekkes rendszerben eddig a csekk kibocsátójának számlavezető bankjával kötött szerződés alapján nyújtott szolgáltatást, a fehér csekkhez azonban olyan konstrukciót párosítottak, amelyben a Posta közvetlenül a csekk kibocsátójával, azaz az ügyfélcéggel köt szerződést, és ez a bankokat megkerülő, direkt kapcsolat teszi lehetővé, hogy egyedi – és üzleti titokként kezelt tarifájú – megállapodások jöhessenek létre.

A Posta érvelése azonban nem teljes egészében mutatja be a fehér csekkre alapozott rendszert. Abból ugyanis ténylegesen nem lehet kihagyni a bankokat, miután a Posta nem végezhet banki szolgáltatást.

A számlavezetését és az átutalt tételek jóváírását a fehér csekkes ügyfelek esetében is saját bankjuk viszi tovább. Az egyik nagybank esetében a jelenleg érvényes jutaléktáblázat szerint a tevékenységet banki haszonmentesen, a postai díjért végzi.