Százmilliós csalás miatt emeltetnek vádat

2013.02.26. 10:28

Vádemelési javaslatot tett egy csaknem százmillió forintos csalás ügyében a Fővárosi Főügyészségnek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. A nyomozó iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztálya különösen jelentős kárt okozó csalás kísérlete és más bűncselekmények gyanújával nyomozott egy 30 éves bicskei férfi, H. Péter ellen.

Egy gazdasági társaság még 2008. december 4-én egy konzorcium tagjaként támogatási szerződést kötött a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal, amelynek jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A konzorcium 644 millió forint, vissza nem térítendő támogatást pályázott meg és nyert el.

A gazdasági társaság 2008. december 10-én több mint 99 millió forint pályázati előleget lehívott, de annak felhasználását nem igazolta, a pályázatban vállaltakat nem teljesítette, és a pénzt sem fizette vissza. A rendőrség szerint a cég a támogatási szerződés megkötésekor írásban valótlan nyilatkozatot tett, amelynek lényege azt volt, hogy ellene nincs folyamatban végrehajtási eljárás adótartozás miatt.