Ki követi Matolcsyt a parlamentben?

2013.03.04. 13:08
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mentelmi és mandátumvizsgáló bizottság mindent rendben talált, így javasolta Gaal Gergely mandátumának igazolását. Ezt a képviselők vita nélkül, egyhangúlag meg is tették. Gaal ezután letette az esküt.

  • amely képviselői eskütétellel kezdődik. Az alkotmánybíróvá választott Salamon László helyére Gaal Gergely érkezik a KDNP színeiben.

  • Egy hónapja ülésezik újra a parlament, így már eltelt annyi idő, hogy a február legelején benyújtott azonalli kérdésekre a miniszterelnöknek személyesen is válaszolnia kelljen. A heti kérdéslista még nem érkezett meg, de a múlt héten például hárman is kérdezték volna az akkor egyéb elfoglaltságaira hivatkozó Orbánt.

  • A második interpellációs kört nyitó szocialista Varga László szerint a kormány a szegényeket taszítja nyomorba. A jobbikos Kiss Sándor szerint a kistelepülések önkormányzatait lehetetleníti el. A kereszténydemokrata öninterpelláció után a független exjobbikos Lenhardt Balázs kérdezheti, hogy "már megint bűnös a magyar nép?". Ha jut rá idő, a sort a szocialista Józsa István zárhatja az Orbán-kormány kudarcait összegezve.

  • A hét első interpellálója a szocialista Nyakó István lesz, akit az érdekli, hogy milyen, "a rendőrség hatáskörébe tartozó jelenségek" miatt szegényednek el tömegesen az emberek. A jobbikos Kepli Lajost pedig az, hogy a kormány miért az emberekkel fizetteti meg a szemétszállítást. A heri kormánypárti öninterpelláció az agrárkamarai választásokról szól.

  • Fideszes felszólalással indul a nap, Kósa Lajos, a párt alelnöke és debreceni polgármestere az önkormányzati adósság átvállalásáról beszél majd. A szocialisták vezérszónoka, Gőgös Zoltán a 27 százalékos áfáról beszél, ami szerinte a feketegazdaság melegágya. A jobbikos Volner János pártja Varga Mihállyal szemben támasztott elvárásait ismerteti, míg a kereszténydemokrata Vejkey Imre egy olyan emberről beszél, aki "egy közülünk".

  • Új hónap, új költségvetés

    Képviselői eskütétellel kezdődik a hétfői ülés, az alkotmánybíróvá válaszott kereszténydemokrata Salamon László helyére Gaal Gergely érkezik. Gaal 2009-től a solymári választókerület kampányfőnök-helyettese. Az ifjú kereszténydemokrata politikus 2007 óta laptulajdonos is, a solymári Fixpont magazin kiadója, amely 2011-ben még nagy sikerrel működött. Ő az alelnöke az Összefogás a Magyar Családokért egyesületnek is. Célja, hogy a Fidesz-KDNP szövetséget erősítve folytassa a kereszténydemokrata hagyományokat a parlamentben.

    Hétfőre már a legújabb költségvetési módosítás részletei is kiderültek, a 10242. számú törvényjavaslat szerint a kormány legfeljebb 256 milliárd forint értékben, legfeljebb az ügylet 80 százalékára vállal fedezetet az E.On gázüzletágának felvásárlásában.