60 ezerrel nőtt a honosítást kérők száma

2013.04.04. 16:34

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium friss adatai szerint 2011-től 2013. április 4-ig összesen 422 870 fő adott be honosítási vagy visszahonosítási kérelmet. Ez 60 ezerrel több, mint a 2012 végéig benyújtott kérelmek száma. Utóbbi adatokat szintén a KIM közölte februárban, egy parlamenti kérdésre adott miniszteri válasz (pdf) részeként.

Az ügy előzménye, hogy januárban a hvg.hu észrevette: a kormány titkolja, melyik országban hányan kértek, illetve kaptak magyar állampolgárságot. A gyanú Potápi Árpád fideszes képviselő törvényjavaslatával csak fokozódott: az adatok eltitkolása érdekében a politikus állambiztonsági éredekekre hivatkozva az állampolgársági törvényt módosította volna.

Potápi azonban végül visszavonta a javaslatot, a Fidesz pedig bejelentette, hogy nem akarja eltitkolni az adatokat.

A már hivatkozott februári parlamenti miniszteri válasszal azonban a kérdés már korábban okafogyottá vált – igaz, a KIM akkor és most is csak összesítő adatot közölt az állampolgári esküt letettek országonkénti számáról. A beadott kérelmekből azonban jól meg lehet becsülni az új állampolgárok országonkénti eloszlását.

A legtöbb új kérelem Romániából érkezett: az év végéig 125 275, azóta a KIM összesítése további közel 25 ezer. A Magyarországon benyújtott kérelmekkel együtt összesen már 283 866 román állampolgár kérte, hogy honosítsák.

Egyszerűsített honosítási kérelmüket átadó ügyfelek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia Központban
Egyszerűsített honosítási kérelmüket átadó ügyfelek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia Központban
Fotó: Haáz Sándor

Szerbiában három hónap alatt 39 383-ról 46 400-ra nőtt a magyar állampolgárságot kérők száma. Az itthon beadott kérelmeket is beleszámítva 76 652 szerbiai származású magyar szeretne kettős állampolgár lenni.

Ukrajnában 2012 végéig 8 783-ankértek magyar állampolgárságot, majd 3 hónap alatt ez a szám azóta 10 437-re nőtt. A magyar állampolgárságért folyamodó ukrán állampolgárok teljes száma 50 658. Szlovákiában (a szlovák állampolgárság elvesztésének veszélye miatt) összesen 161-en adtak be kérelmet, ami néggyel több a decemberi adatnál. Ehhez jön hozzá a Magyarországon április elejéig magyar állampolgárságot kérő 1 354 szlovák állampolgár.

A táblázat érdekessége, hogy 1 183 szovjet, 237 jugoszláv és 9 csehszlovák állampolgár is szerepel benne: ők olyan okmányokkal igazolták magukat, amiket még ezek az országok állítottak ki. A KIM táblázata nem tünteti fel, hogy a kérelmek mellett ténylegesen hányan kaptak magyar állampolgárságot, a sajtóosztály tájékoztatása szerint viszont már több mint 340 ezren tettek esküt.