Előzetesben a halálos vallatás gyanúsítottjai

2013.04.11. 13:56

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróság azt a két volt rendőrt, akik a gyanú szerint halálra vertek egy férfit az izsáki rendőrőrsön. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője azt mondta: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfi megalapozottan gyanúsítható kényszervallatás, valamint halált okozó testi sértés elkövetésével.

A döntést a szökés, elrejtőzés veszélyével indokolták, illetve azzal, hogy megpróbálhatnák befolyásolni az ellenük folyó eljárást. A gyanúsítottak és védőik is fellebbeztek a határozat ellen, így az nem jogerős.

Csütörtökön a parlamentben Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: a rendőrség és a Belügyminisztérium minden segítséget megad a nyomozó ügyészségnek, hogy az izsáki ügyben az igazság kiderüljön, és akik megsértették a törvényt, méltó büntetést kapjanak.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány parancsnoki vizsgálatot indított az ügyben annak kiderítésére, hogy milyen mulasztás vezetett a bűncselekmény elkövetéséhez. Kontrát kijelentette: senki nem állhat a törvények fölött, és aki megsérti a jogszabályokat, annak viselnie kell a következményeit.

Azokra az újságírói kérdésekre, amelyek azt firtatták, hogy Pappnak nem kellene-e lemondania az eset után, Kontrát azt felelte: ezt az országos rendőrfőkapitány dönti el. Kontrát hozzátette azt is, hogy a cél az igazság kiderítése és a jogsértők, a bűnösök felelősségre vonása. A főkapitányi vizsgálat lezárása után, a tapasztalatok birtokában teszik meg a következő lépéseket, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ilyen eset soha többé ne forduljon elő, ígérte.

Az ügyészség szerdán megerősítette, hogy kedden őrizetbe vettek két, időközben leszerelt Bács-Kiskun megyei rendőrt kényszervallatás és halált okozó testi sértés gyanúja miatt. A gyanú szerint olyan súlyosan bántalmaztak egy lopás miatt bevitt román férfit, hogy belehalt sérüléséibe. A Baon.hu szerint aki azonosította holttestét, azt állította, hogy péppé volt verve az arca.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport